Hoe het Corona-virus te stoppen is, wordt momenteel uit alle macht onderzocht. Duidelijk is wel al dat Covid 19 op dezelfde manier verspreid wordt als andere griepachtige ziekten: met druppeltjes speeksel of slijm in de lucht. Het lichaam heeft daar een natuurlijk filter voor, dat kan bijdragen aan de bescherming tegen het virus: de neus.
Door de neus ademen in plaats van door de mond draagt bij aan de bescherming tegen virussen, toonden wetenschappers in 2005 aan. Dat zal bij het Corona-virus niet anders zijn, stelt ademhalingsexpert Patrick McKeown. De neus heeft het vermogen om lucht te filteren wanneer dat het lichaam binnendringt. Zo maken de neusholten tijdens het neusademen stikstofmonoxide (NO) aan. Dit gas heeft een antiviraal effect, dat onder meer de replicatiecyclus van het destijds actuele SARS CoV in de vroege stadia van infectie remt (Åkerström, 2005). De resultaten van dit onderzoek uit 2005 komen overeen met een paper uit 1999, die de effecten van stikstofmonoxide op de groei van virussen beschrijft. Aangenomen wordt dat stikstofmonoxide van vitaal belang is voor de beschermende rol die de witte bloedcellen hebben bij het doden van ongewenste micro-organismen. Het van nature hoge niveau van stikstofmonoxide in de neusluchtwegen ondersteunt de theorie dat het gas fungeert als de eerste verdedigingslinie van het lichaam tegen infecties (Lundberg en Weitzberg, 1999).
Patrick McKeown deelt zijn inzichten regelmatig op Facebook.
Schadelijke gevolgen van mondademen
Naast het beschermende effect van de neus tegen virussen, is neusademen om veel meer redenen aan te bevelen. Zo legt OMFT-prominent dr. German Ramirez een directe relatie tussen de lagere zuurstofinname bij mondademen en een grotere kans op het krijgen van kanker. Hij refereert daarbij aan het onderzoek van de Amerikanen Gregg Semenza en William Kaelin en de Brit Sir Peter Ratcliffe naar het ontrafelen van de moleculaire celreactie op zuurstofverandering. Hun onderzoek (waarvoor zij in 2019 de Nobelprijs voor Fysiologie/Geneeskunde kregen) toont aan dat cellen die onvoldoende zuurstof krijgen hun energie steken in de strijd tegen dit tekort en hierdoor een makkelijker doelwit zijn voor kanker. Ramirez stelt verder dat mondademen ervoor zorgt dat het lichaam meer CO2 uitstoot. De nieren gaan dat herstellen door bicarbonaat (natriumwaterstofcarbonaat) aan te maken. En om dat te kunnen doen, lozen zij belangrijke mineralen als magnesium en calcium via de urine. Daarmee doet mondademen de algehele gezondheid dus schade aan.
Ramirez ziet een grote verantwoordelijkheid voor tandartsen, kno-artsen, mondhygiënisten, orthodontisten en logopedisten om mondademen als probleem nadrukkelijker op kaart te krijgen. Hen inzicht bieden in de verstrekkende gevolgen, is hiervoor een eerste stap. Van daaruit kunnen alle specialisten en behandelaars hun cliënten (en hun ouders/verzorgers) goede voorlichting geven en hen motiveren tot de juiste manier van ademen.
Gebaseerd op informatie van Patrick McKeown (ademhalingsexpert en Buteyko-trainer) en de lezing van German Ramirez-Yañez tijdens Het OMFT-symposium 2019.