Afwijkende mondgewoonten kunnen het evenwicht tussen de spieren in en om de mond verstoren. Bijvoorbeeld door foutieve slikgewoonten, mondademen, duimen, vingerzuigen, lispelen of slissen. Oro-myofunctionele therapie (OMFT) richt zich op het herstellen van het verstoorde evenwicht.

Onze cursussen en gaan onder meer in op de volgende problematiek:

omft-cursus-4
  • hoe kan ik afwijkend mondgedrag blijvend afleren en een gecorrigeerde slik automatiseren?
  • waarom sluit een open beet zich niet?
  • hoe overleg ik op professioneel niveau met mijn verwijzer?
  • hoe gebruik ik objectieve meetinstrumenten, zoals de lipsterktemeter (force scale), de Payne-techniek en de myoscanner?
Erkenning, accreditatie en waardering

Onze cursussen zijn erkend en procedureel getoetst door het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Verder zijn alle cursussen geaccrediteerd bij Stichting ADAP, zodat deelnemende logopedisten PE-punten ontvangen. Deelnemende tandartsen ontvangen KRT-punten. Mondhygiënisten verkrijgen KRM-punten. De cursussen kenmerken zich door kleine groepen cursisten, waardoor er veel ruimte is voor interactie tussen de cursisten onderling en er per deelnemer veel aandacht is van de docenten. Deelnemers waarderen de cursussen hoog: meestal met een rapportcijfer tussen de 8,5 en 9. Lees hier een aantal reacties van cursisten.

De docenten

Liset Maas-Houtekamer (logopedist en OMFT-specialist), Berry Verlinden (niet praktiserend tandarts en implantoloog) en Maaike Selten-Pijpe (tandarts en oraal chirurg) hebben ruime ervaring met de oro-myofunctionele therapie, die uitstekend bruikbaar is in de logopedische praktijk. Op didactisch verantwoorde wijze laten zij de samenhang zien tussen logopedie, oro-myofunctionele therapie, tandheelkunde in het algemeen en orthodontie in het bijzonder. Zie voor meer informatie over de docenten: Wie zijn wij?

Waar en wanneer?

De cursussen vinden plaats op diverse locaties in Nederland en België. Op veler verzoek worden de cursussen gehouden op vrijdag en zaterdag; beide dagen van 8.30 tot 17.15 uur. De tweedaagse basiscursus is bij uitstek geschikt als ‘in-company-cursus’, bijvoorbeeld op verzoek van een kwaliteitskring of een grote praktijk. U kunt dus, indien u zelf circa 15 tot 20 mensen bijeen kunt krijgen, een in-company aanvragen. Nederlandstalig, of in het Engels. En zowel in Nederland of België, als daarbuiten. Neem contact met ons op om te bespreken wat de mogelijkheden zijn. 

Naast de cursussen, zijn er ook zogeheten ‘Bijblijvers’. Dit zijn praktijkgerichte mini-cursussen die uw kennis en vaardigheden over een onderwerp up to date houden.

 

Direct aanmelden:
Contact

Heeft u een vraag naar aanleiding van deze website of wilt u meer informatie over onze cursussen, de webshop of OMFT? Neem contact met ons op.

0