Na het volgen van de OMFT-1 Basiscursus kunt u kennis en vaardigheden uitbreiden met zogeheten ‘Bijblijvers’. Om uzelf op een onderdeel verder te bekwamen of als voorbereiding op de OMFT-2 Verdiepingscursus. Bijblijvers worden alleen als incompany-cursussen gegeven. Met een aantal collegae bepaalt u welk thema u behandeld wilt zien en wij zorgen voor een afgestemde mini-cursus van circa 3 uur op uw locatie. Zes deelnemers zijn daarvoor al voldoende.

omft-cursus-breda1

Alle Bijblijvers zijn praktisch georiënteerde middagen of avonden, waarbij een actieve participatie van de cursist verwacht wordt. Bijblijvers beginnen met een korte inleiding en herhaling van de voor het thema vereiste lesstof uit de basiscursus. Daarna gaan we snel over tot oefenen. Er is volop tijd voor overleg en advies. Verder is er aandacht voor het evalueren van de eigen en elkaars resultaten. Na een Bijblijver voelt u zich zekerder tijdens het onderzoek en de behandeling van myofunctionele problemen. De behandelresultaten zullen verbeteren. De Bijblijvers zijn geaccrediteerd door de stichting ADAP, zodat logopedisten 7 PE-punten verkrijgen per avond. Verder zijn onze Bijblijvers erkend en procedureel getoetst door het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). 

Voorbeelden van thema’s voor Bijblijvers zijn:

 

Meten is Weten

Alle metingen 100% goed en betrouwbaar uitvoeren. Dat lijkt makkelijk, maar schijn kan bedriegen. Zijn al uw instrumenten goed geijkt? Is uw Payne-pasta betrouwbaar? Zet u de punten écht op de juiste plek? Hoe kan het dat mijn collega op andere waarden uitkomt bij gebruik van de force scale? Waarom verschillen de lippenkrachtmetingen bij force scale en myoscan soms zo van elkaar? Deze en nog veel meer vragen komen aan bod tijdens deze avond. Het praktijkgedeelte bestaat uit het doen van force scale-metingen, de Payne-techniek en alle myoscanmetingen. Eventueel wordt uw myoscanner met uw laptop verbonden om de metingen vast te leggen. Neem uw eigen instrumenten mee en die zullen gratis geijkt en bijgesteld worden, als dat mogelijk is.

 

Optimale OMFT-fotografie

Mondfotografie is voor OMFT belangrijk om de voortgang en de resultaten van de therapie goed in beeld te brengen. Het is geen gemakkelijke opgave om scherpe foto’s te maken van de mond die ook nog eens niet te licht of te donker zijn. Foto’s die na verloop van tijd goed te vergelijken zijn, om het resultaat van de therapie te zien. Met welke soorten camera’s en lenzen kunt u het beste werken? Welk fotobewerkingsprogramma is handig? Hoe kunt u de opnames optimaliseren? Hoe krijgt u de molaren er goed op? Hoe krijgt u de lippenspreider er makkelijk in? Wat is het voordeel van een raster gebruiken? Deze en nog veel meer vragen komen aan bod tijdens de avond. Het praktische gedeelte bestaat uit het maken van mond- en profielfoto’s met uw eigen camera. Daarna bewerken we de foto’s met een fotobewerkingsprogramma dat op uw eigen laptop staat, tot optimale foto’s. Tenslotte plakken we de gemaakte foto’s in een format dat u als bijlage kunt toevoegen aan een verslag voor de verwijzer.
De inhoud van deze avond is ook onderdeel van onze OMFT-2 Verdiepingscursus. Als u dus op korte termijn naar onze verdiepingscursus gaat, dan is het volgen van deze cursus enigszins een doublure.

 

Trainers en casuïstiek

Een puur praktijkgerichte avond, waarbij tientallen cliënten gepresenteerd zullen worden en gezamenlijk een behandelplan opgesteld wordt. Aan het praktijkgedeelte gaat een korte presentatie over Trainers en Myobraces vooraf. Er wordt ruim aandacht besteed aan het inzetten van Trainers: welke, waarom wel of waarom juist niet. Waarom liever een Myobrace dan een Trainer? Breng zelf een ‘papieren cliënt’ in op deze avond en deel het probleem met uw medecursisten. Een paar foto’s van een cliënt zijn hiervoor al voldoende. Elke casus wordt met de gehele groep besproken. Wauw, wat een successtory! Of: was dit wel de meest ideale behandeling? Zou iedereen het zo doen? Waren er alternatieven? Wat had ik misschien anders/beter kunnen doen? Naar elkaar luisteren en van elkaar leren is zeer waardevol en leerzaam. Deze avond levert veel adviezen om mee naar huis te nemen.

 

Tandheelkundige update

Hoe zat het ook alweer met die SOB en VOB? Welke kauwspieren en faciale spieren spelen een rol bij OMFT? Ik vergis me toch regelmatig met de classificatie volgens Angle. Wat is nu ook alweer een pseudoklasse II en III? Veel voorbeelden en bij elkaar kijken. Herkennen geeft kennis.

 

Meer informatie of aanmelden

Bijblijvers worden afgestemd op uw behoeften. Het exacte programma wordt nader met u afgestemd. Op basis hiervan kunnen wij u een prijsopgave doen. Neem contact op met:

Liset Maas-Houtekamer

Telefoon: 06-55956582

E-mail: cursus@omft.info

Contact

Heeft u een vraag naar aanleiding van deze website of wilt u meer informatie over onze cursussen, de webshop of OMFT? Neem contact met ons op.

0