Ongeveer driekwart van alle kinderen ontwikkelt een afwijkende occlusie (malocclusie) vanwege afwijkende mondgewoonten. Kijk maar eens naar uw cliënten, of kijk zomaar eens een avondje televisie en observeer de kinderen die u daar ziet. Vaak vallen er afwijkende mondgewoonten op, met een afwijkend gebit, een afwijkende lichaamshouding en/of een afwijkende uitspraak als gevolg.

Afwijkende mondfuncties zijn negatief van invloed op de gezondheid van een opgroeiend kind. Want afwijkende mondgewoonten veroorzaken een onderontwikkeling van de upper-airway, waardoor op latere leeftijd allerlei klachten kunnen ontstaan. Denk aan hypopnoe, een slaapgestoorde ademhaling (snurken en slaapapnoe), kaakgewrichtsproblemen en nek- en rugklachten. En wist u dat er na orthodontisch behandelen vaak relaps optreedt, wanneer afwijkende mondfuncties niet eerst gecorrigeerd zijn?

Als logopedist kunt u – net als een tandarts, orthodontist of kaakchirurg – de relatie tussen de afwijkende spierfuncties en de occlusie leren herkennen. Middels het geven van oro-myofunctionele therapie (OMFT) kan een verstoord evenwicht in het functioneren van de spieren in en om de mond hersteld worden. U bent als logopedist de aangewezen persoon om hulp te bieden bij:

– het afleren van zuig- en bijtgewoonten;
– het aanleren van een neusademhaling;
– het aanleren van een goede tongplaatsing in rust;
– het aanleren van een alveolair achterwaartse slik;
– het afleren van foutieve automatismen;
– het verbeteren van de uitspraak;
– het conditioneren van de nieuwe gewoonten.

Wilt u uw tandheelkundige kennis vergroten? Wilt u uw cliënten goed kunnen onderzoeken met behulp van de Force scale, myoscanner en Payne-techniek? Wilt u vaardig worden in het geven van het protocol OMFT? Dan zijn de OMFT-cursussen  zeker iets voor u! Al onze cursussen zijn geaccrediteerd bij Stichting ADAP, zodat deelnemende logopedisten PE-punten ontvangen.

Gaat u aan de slag met OMFT, dan maakt u gebruik van een aantal specifieke producten voor diagnose en therapie. Via de webshop van OMFT.info zijn deze instrumenten en materialen te bestellen.

Meer informatie over OMFT: Wat is OMFT?

Contact

Heeft u een vraag naar aanleiding van deze website of wilt u meer informatie over onze cursussen, de webshop of OMFT? Neem contact met ons op.

0