Myotape-variant voor wie een gevoelige huid heeft

Myotape is er nu ook in een variant speciaal voor mensen met een gevoelige huid. De hypoalergene Myotape Sensitive is er in de formaten medium en large.

Speciale myotape voor tijdens het sporten

Speciaal voor tijdens het sporten is er Myotape Sport. De tape zorgt er tijdens het sporten voor dat de mond gesloten blijft en er dus neusademhaling plaatsvindt.

Nieuw product van de makers van Myospots: lip tape

De producent van Myospots heeft een eigen lippentape ontwikkeld. Ideaal voor mannen met een baard, omdat de tape op de lippen zelf geplakt kan worden. De ‘sleep lip tape’ is te bestellen in de webshop van OMFT.info.

Jaarlijkse cursus OMFT-3 komt eraan: februari 2024

Mis het niet: in februari 2024 staat de jaarlijkse cursus OMFT-3 weer op het programma. Hét verdiepingsmoment voor professionals die al veel bezig zijn met oro-myofunctionele therapie.

Boek pleit voor ‘Het nieuwe ademen’

Een aanrader voor iedereen die wil weten hoe belangrijk goed ademhalen is en wat het met je lichaam en geest doet. Het boek ‘Het nieuwe ademen’ geeft een levensveranderende kijk op ademen.

Lip-retractor legt voortanden bloot

De ‘lip-retractor front’ wordt gebruikt om de onderlip of de bovenlip te liften, zodat er helder zicht is op de voortanden en het tandvlees daar.

Verdiepingscursus krijgt een 9

“Ik zie nu in dat de basiscursus echt nog maar de basis is”, zei één van de deelnemers na afloop van de verdiepingscursus OMFT-2. ‘Hier werd veel dieper ingegaan op heel wat zaken. Als je regelmatig aan de slag bent met OMFT is dat echt wel nodig”.

Cursusprogramma 2024 bekend

Het OMFT-cursusprogramma voor volgend jaar is bekend. U kunt zich nu dus al aanmelden voor een basiscursus of verdiepingscursus in 2024. Ook is er tweemaal een cursusdag speciaal voor tandartsen.

Een duimhoesje tegen het duimen

Stoppen met duimen is lastig. Met een katoenen duimhoesje over de duim, krijgt een kind het nodige beetje extra hulp om écht te stoppen.

Cursusdag laat tandartsen kennismaken met OMFT

‘Echt verrast! Ik ga deze cursus aanraden aan andere tandartsen’. Het was één van de leuke reacties na afloop van de eerste OMFT-cursusdag voor tandartsen.

Volgend jaar opnieuw cursusdag voor tandartsen

Er was veel interesse voor de speciale OMFT-cursusdag voor tandartsen, die volgende maand plaatsvindt in Utrecht. De cursusdag is inmiddels volgeboekt. Daarom is er meteen een datum geprikt voor eenzelfde cursusdag in 2024. Tandartsen kunnen zich daar nu al voor aanmelden.

Kauwen voor goede mondfuncties met de Myo Munchee

Kauwen met een Myo Munchee verbetert de kracht van kaak- en mondspieren en draagt bij aan het verkrijgen van goede mondfuncties. Ook verbetert het de mondhygiëne.

Folder OMFT up to date voor Nederland en België

De informatiefolder die OMFT.info enkele jaren geleden heeft ontwikkeld over oro-myofunctionele therapie, is vernieuwd. Een aantal passages is geactualiseerd, zodat de folder kloppend is voor zowel de Nederlandse als de Belgische situatie.

Wat als het doorverwijzen lang gaat duren?

Tijdens de basiscursus in Zaltbommel werd duidelijk dat mondhygiënisten en tandartsen op zoek zijn naar manieren om bij te kunnen dragen aan een succesvol OMFT-traject van hun cliënten, als het doorverwijzen wat langer gaat duren.

Achtergronden en tips voor het werken met de FroggyMouth

De FroggyMouth corrigeert een afwijkende tongfunctie; bij kinderen en volwassenen. Het is wel zaak de FroggyMouth goed in te zetten en de voortgang te monitoren. Dit artikel zet daarvoor een aantal belangrijke achtergronden en tips op een rij.

Tandartsen zoeken de samenwerking

De basiscursus OMFT in Zwolle had weer een gemêleerde deelnemersgroep; logopedisten, oro-faciaal therapeuten en tandartsen. In samenwerking schuilt de kracht, beseffen zij zich allemaal.

Meer interesse voor OMFT bij Belgische tandartsen

In Nederland was de trend al merkbaar, maar ook in België zijn steeds meer tandartsen geïnteresseerd in de OMFT-oefentherapie. Tijdens de basiscursus in Aalst namen maar liefst 6 tandartsen deel.

Met een FroggyMouth tv-kijken voor een juiste slik

De FroggyMouth corrigeert verkeerde slikfuncties door een nieuw gedragspatroon aan te leren. Een kwartier per dag televisiekijken met een FroggyMouth in de mond, zorgt er in de meeste gevallen voor dat een juiste slik na enkele maanden geautomatiseerd is.

Pocketsonde voor opmeten overjet en overbite

Voor het opmeten van een overjet of een overbite, is er een nieuw instrument beschikbaar in de webshop van OMFT.info: de pocketsonde. Aan de hand van de schaalverdeling op de sonde kan afgelezen worden hoe groot de overjet of overbite is.

Nieuw in de OMFT-webshop: lippo’s

De lippo’s van LOGO-art zijn voortaan verkrijgbaar in de webshop van OMFT.info. Lippo’s zijn een hulpmiddel bij het trainen van lipsluiting en neusademing.

Onderzoek naar lippenpleisters: de resultaten

Saskia Barten deed vanuit de Hanzehogeschool Groningen onderzoek naar de inzet inzet van lippenpleisters tijdens oro-myofunctionele therapie door logopedisten. De resultaten zijn inmiddels verwerkt in haar scriptie.

OMFT-3 waardevol voor logopedisten én tandartsen

Meestal zijn het logopedisten die de hele OMFT-cursuscyclus doorlopen. Maar aan de afrondende tweede verdiepingscursus namen deze keer ook twee tandartsen deel. Zij bevelen het iedere tandarts aan.

Tongue Guide Pro of Home: nieuwe producten voor liften tong

Met de Tongue Guide is de tong makkelijk naar achteren te houden en het tongriempje aan te spannen. Bijvoorbeeld bij het meten van de Kotlow-classificatie van het tongriempje of tijdens een chirurgische ingreep.

Leiden ronde spenen tot kaakafwijkingen en spraakgebrek?

Op sociale media was er de afgelopen tijd veel te doen over een artikel op Famme.nl waarin logopedist Floor Tjon-A-San en preverbaal logopedist Maaske Treurniet aangeven dat ronde spenen leiden tot meer kaakafwijkingen en tot spraakgebrek bij kinderen.

Arie Boomsma vestigt aandacht op neusademen

Al jarenlang proberen OMFT-specialisten het tegengaan van mondademen op de kaart te zetten. Maar de aandacht die een bekende Nederlander met slechts één bericht weet te krijgen voor dit thema, maakt de tongen echt los: Arie Boomsma deelde de tip om je lippen af te plakken tijdens het slapen.

OMFT-cursusdag speciaal voor tandartsen

Speciaal voor tandartsen en orthodontisten heeft OMFT.info een cursusdag opgezet die geheel in het teken staat van oro-myofunctionele therapie.

OMFT-2: mix van herhaling, uitbreiding, verdieping en casuïstiek

De tweedaagse OMFT-cursus is een mix van herhaling, verdieping en uitbreiding. Én met veel casuïstiek, die voor zowel ervaren OMFT-logopedisten van belang is als voor OMFT-ers die nog maar kort geleden de basiscursus hebben gevolgd.

Klantaccount maakt regelmatig bestellen makkelijker

Klanten die regelmatig bestellingen doen in de webshop van OMFT.info, kunnen nu zelf een klantaccount aanmaken en beheren. Bestellingen doen gaat dan eenvoudiger en sneller.

Doe mee aan het onderzoek over lippenpleisters!

Hoe en in welke mate zetten logopedisten lippenpleisters in? Vanuit de Hanzehogeschool Groningen doet Saskia Barten daar onderzoek naar en zij vraagt daarbij uw medewerking.

Studie: neusademen bevordert de tongmotoriek

Neusademende kinderen hebben een sterkere mondmotoriek dan kinderen die door hun mond ademen. Bovendien neemt hun tongdruk toe naarmate ze ouder worden, blijkt uit onderzoek van universiteit Minas Gerais. 

Nog dit jaar deelnemen aan een verdiepingscursus

Voor de Verdiepingscursus A en B, allebei in september, zijn nog plaatsen beschikbaar. Wie zich verder wil verdiepen of specialiseren in OMFT, kan dat dus nog in 2022 doen.

Cursusprogramma 2023 bekend

Het programma met de OMFT-cursussen voor volgend jaar is bekend. U kunt zich nu dus aanmelden voor een basiscursus, verdiepingscursus A of verdiepingscursus B in 2022 of 2023.

Eerst proberen, dan adviseren

Voordat je een product adviseert aan een cliënt, is het goed het eerst eens zelf te proberen. Dan heb je er een goed beeld bij en kun je de cliënt er beter op voorbereiden en mogelijk ook tips geven.

Kennis opdoen over tongriempjes in de OMFT-basiscursus

Keer op keer blijkt het thema ‘tongriempjes’ in de basiscursus OMFT veel eyeopeners te bevatten. Het is een belangrijk onderdeel in de basiscursus OMFT, omdat de gevolgen van een beperkend tongriempje groot kunnen zijn.

Afwijkend mondgedrag tegengaan met OMFT, voor en na de kaakoperatie

We werden benaderd door iemand die binnenkort een kaakoperatie ondergaat en daar een blog over schreef. Omdat zij hoorde dat niet alle orthodontisten en tandartsen letten op afwijkend mondgedrag bij volwassenen en dat een kaakoperatie daarom soms geen of weinig blijvend effect heeft, schreef ze dit blog in samenwerking met haar logopedist.

Collega’s trekken intensief op tijdens incompany-cursus

Twee dagen intensief met elkaar optrekken schept een band. Die ontstaat al tussen deelnemers aan de reguliere OMFT-cursussen, maar nog meer waar het gaat om een cursus met collega’s uit eenzelfde groepspraktijk.

Basiscursus valt in de smaak bij osteopaten

OMFT en osteopathie hebben raakvlakken. Tijdens een op osteopaten toegespitste basiscursus OMFT, werd de relatie gelegd tussen beide vakgebieden.

Oefenen met een kurk tussen de tanden

Als de onder- en bovenkaak tijdens een logopedische oefening te veel naar elkaar komen terwijl dat niet de bedoeling is, dan biedt het plaatsen van een kurk tussen de tanden uitkomst.

Wetenschappelijke artikelen belichten OMFT

Het aantal wetenschappelijke studies groeit waarin oro-myofunctionele therapie als waardevol en effectief wordt bestempeld. We hebben er enkele op een rij gezet die ingaan op slaapapneu en op de gevolgen van beperkende tongriempjes.

Spenenboom helpt kinderen van hun speen af

Hang je speen erin en kies één van de cadeautjes die in de boom hangt! De ‘spenenboom’ is een blikvanger in elke praktijk voor logopedie of tandheelkunde en stimuleert kinderen hun speen in te leveren en dus te stoppen met spenen.

Ook in Denemarken groeit kennis en kunde OMFT

OMFT wint aan aandacht en bekendheid in Denemarken, maar het vakgebied staat er nog enigszins in de kinderschoenen. De deelnemers aan de twee cursussen die OMFT.info de afgelopen weken gaf vlakbij Kopenhagen, werden dus overspoeld met nieuwe informatie en kennis. Toch bleek het behapbaar en groeide hun enthousiasme zienderogen.

Met verlichting beter kijken in de mond

Nieuw in de webshop van OMFT.info: een mondspiegel die voorzien is van een led-lamp. Door de verlichting geeft de spiegel goed zicht; ook achter in de mond.

Cirkel is rond voor tandartsen

“Heel veel puzzelstukken vielen op zijn plaats”, gaf één van de aanwezige tandartsen aan na afloop van een informatiedag over OMFT. De tandarts in kwestie gaf aan dat de opgedane kennis voor hem ‘de cirkel nu rond maakt’.

Anatomiemodel van hoofd maakt uitleg beeldend

Een dwarsdoorsnede van het hoofd komt van pas bij het geven van toelichting over onder meer neusademhaling, tongplaatsing en een juiste slik. Het anatomiemodel maakt de uitleg beeldend en daardoor begrijpelijk.

Deelnemers laten enthousiasme blijken over verdiepingscursus: vijf tienen

Van tevoren kon de gemotiveerde groep deelnemers aan de verdiepingscursus OMFT-2 in Zwolle goed aangeven waar hun informatiebehoefte lag. Tijdens de twee cursusdagen is er daarom veel aandacht uitgegaan naar de onderdelen ‘tongriempjes’ en ‘fotografie’. De reacties na afloop van de cursus waren enthousiast.

Afwijkende mondgewoonten zo snel mogelijk signaleren

Ongeveer driekwart van alle kinderen heeft een afwijkende groei en ontwikkeling van kaken of gebit vanwege verkeerde mondgewoonten. Het tijdig signaleren van die gewoonten is dus al op jeugdige leeftijd belangrijk.

Veel casuïstiek in verdiepingscursus OMFT-3

Enthousiaste reacties na de tweede verdiepingscursus in Amersfoort. Een selecte groep van 12 logopedisten ging daar twee dagen lang intensief aan de slag met het uitbouwen van hun OMFT-kennis.

Aanmelden gestart voor OMFT-cursussen in 2022

Het OMFT-cursusprogramma voor volgend jaar is bekend. U kunt zich nu dus al aanmelden voor een basiscursus (OMFT-1), verdiepingscursus A (OMFT-2) of verdiepingscursus B (OMFT-3) in 2022.

Cursussen in België starten in het nieuwe jaar

De cursussen van OMFT.info in België starten volgend jaar weer. Zoals inmiddels gebruikelijk in samenwerking met opleidings- en trainingsinstituut SIG.

Deelnemen aan tweede verdiepingscursus levert 33 geaccrediteerde punten op

Nederlandse logopedisten die deelnemen aan de tweede verdiepingscursus (OMFT-3 Verdiepingscursus B) van OMFT.info ontvangen daarvoor voortaan 33 geaccrediteerde punten.

‘Ik had deze verdiepingscursus al veel eerder moeten volgen’

Veel enthousiaste reacties na afloop van de Verdiepingscursus A (OMFT-2) in Eindhoven. Vooral over het practicum fotografie, waarin veel deelnemers nieuwe vaardigheden hebben opgedaan.

Basiscursus volgens ‘het nieuwe normaal’

Eerst allemaal een coronatest en daarna aan de slag. Volgens dit ‘nieuwe normaal’ vond (eindelijk) weer eens een basiscursus plaats. Deze keer in Schiedam, met uitsluitend logopedisten als deelnemers.

Myospots stimuleren juiste tongpositie

Myospots stimuleren een juiste tongplaatsing, zodat er neusademhaling plaatsvindt en kaken en gebit gezond ontwikkelen. Het zijn ronde kussentjes, die aan het gehemelte worden geplakt en uitlokken dat de tong naar boven komt.

Myotape voor neusademen en sterkere mondspieren

Myotape heeft een dubbele werking: het zet aan tot neusademen en versterkt de spieren rondom de mond. Daarmee levert de tape een bijdrage aan een gezonde groei en ontwikkeling van kaken en gebit.

De mond is om te eten; niet om te ademen

Hoe belangrijk het voor de gezondheid is om door de neus te ademen in plaats van door de mond, wordt vaak onderschat. Een nieuwe voorlichtingsvideo licht toe wat de negatieve gevolgen van mondademen zijn voor de groei en ontwikkeling van kaken en gebit.

Nieuw: gebitsmodel voor OMFT-instructies

Nieuw in de webshop: een gebitsmodel voor toelichting en instructie aan cliënten en/of hun ouders. Een veelgebruikt en handig hulpmiddel bij OMFT.

Vijf tienen van tandartsen en logopedisten

Opvallend is de steeds groter wordende groep tandartsen die deelneemt aan de basiscursus. Tijdens de cursus in Eemnes waren dat er maar liefst 5; een kwart van het totaal aantal deelnemers, dat voor de rest uit logopedisten bestond. In het programma hielden we rekening met hun verschillende informatiebehoeften.

OMFT-2: veilig de diepte in

Veiligheid staat voorop tijdens de OMFT-cursussen in deze tijden van corona. Dat gold dus ook voor de OMFT-2 verdiepingscursussen in Eindhoven en Zwolle. Het is fijn om te zien dat onze strikte voorzorgsmaatregelen op waardering kunnen rekenen van de deelnemers en dat zij hier allemaal graag aan meewerken.

OMFT legt verbindingen

Elke discipline die te maken heeft met mond, gebit, spieren, ademen of slikken, is meer dan welkom tijdens de OMFT-basiscursus. Zo woonde deze keer ook een lactatiekundige de cursus in Eindhoven bij, naast het gebruikelijke gezelschap aan tandartsen en logopedisten.

Cursussen in Vlaanderen opgeschort

Op een corona-veilige manier zijn de cursussen van OMFT.info weer gestart in Nederland. In België is dat helaas nog niet het geval: de cursussen in Aalst zijn opgeschort.

Eerste cursus met coronaprotocol verloopt succesvol

Met schrale handen vanwege het vele desinfecteren maar met grote tevredenheid, kijken we terug op de eerste OMFT-cursus sinds de lockdown. Niet alleen omdat ons corona-protocol in de praktijk goed bleek te werken; ook vanwege de dynamiek in de groep en het feit dat we eindelijk weer eens aan de slag konden!

OMFT-cursussen in 2021: aanmelden gestart

De cursusdata voor volgend jaar zijn bekend. U kunt zich dus nu al aanmelden voor een basiscursus (OMFT-1), verdiepingscursus A (OMFT-2) of verdiepingscursus B (OMFT-3) in 2021.

OMFT.info gaat naar Finland

OMFT.info gaat in september 2021 twee cursussen geven in Finland. Daarover zijn afspraken gemaakt met ‘Terapiamerkurius Oy’, een organisatie voor onder meer logopedie, revalidatie en coaching.

Nieuw in de webshop: de Re-mind

De Re-mind geeft met regelmaat een trilling. Wanneer op dat moment de lippen openstaan en de tong laag in de mond ligt, is het moment van trillen het teken om de lippen te sluiten en de tong goed te plaatsen.

Cursussen houden rekening met corona

We zijn blij dat we weer cursussen kunnen gaan geven! Uiteraard doen we er alles aan om die cursussen veilig te laten verlopen, volgens de coronarichtlijnen.

44 geaccrediteerde punten voor deelnemen aan basiscursus

Logopedisten die deelnemen aan de basiscursus van OMFT.info ontvangen daarvoor voortaan 44 geaccrediteerde punten. Zij verwerven daarmee meteen het benodigde aantal geaccrediteerde punten voor hun kwaliteitsregistratie.

Cursussen verplaatst vanwege corona

De coronacrisis heeft vanzelfsprekend ook gevolgen voor de cursussen van OMFT.info. Zo zijn de Basiscursus en de Verdiepingscursus A verzet naar een later moment in 2020. Ook de driedaagse cursus in Denemarken is verplaatst.

Pijnvrij oefenen met een te laag aangezet lipbandje

Sommige OMFT-metingen en -oefeningen kunnen pijnlijk zijn voor cliënten met een te laag aangezet lipbandje. Speciaal voor hen is er nu een knoop ontwikkeld met een uitsparing, die gebruikt kan worden tijdens de Force Scale-meting, de knoopoefening en de flesoefening.

Over grote amandelen, kaakhoekmetingen en doorverwijzen

Vanwege het grote aantal aanmeldingen voor de cursus in maart, werd in februari een extra basiscursus gehouden in het Belgische Aalst. Eén van de onderwerpen die daar aan bod kwam, was het beoordelen van de grootte van keelamandelen.

Neusademen als barrière tegen het Corona-virus

Hoe het Corona-virus te stoppen is, wordt momenteel uit alle macht onderzocht. Duidelijk is wel al dat Covid 19 op dezelfde manier verspreid wordt als andere griepachtige ziekten: met druppeltjes speeksel of slijm in de lucht. Het lichaam heeft daar een natuurlijk filter voor: de neus.

Verdiepen kan ook met de basiscursus

Wie de basiscursus heeft gevolgd en daarna actief aan de slag gaat met oro-myofunctionele therapie, kan zich verder verdiepen met een verdiepingscursus. Toch kan het zinvol zijn om na verloop van tijd nog een keer aan te sluiten bij de basiscursus.

Meer kans op werk met gedegen OMFT-basis

De OMFT-1 Basiscursus staat open voor maximaal drie studenten per keer. Zij kunnen deelnemen tegen een laagdrempelig studententarief. Meestal zijn het logopediestudenten die hier gebruik van maken, maar ook toekomstige tandartsen, mondhygiënisten, orthodontisten, osteopaten en fysiotherapeuten kunnen deelnemen.

‘Onmisbare basiskennis voor mij als tandarts’

Tandartsen die in de basiscursus kennismaken met OMFT zijn vaak verrast. Ook tijdens de cursus in Eemnes was dat het geval. Eén van de deelnemende tandartsen gaf aan: ‘Deze cursus was voor mij een echte eye opener. Waarom hebben we hier zo weinig over geleerd in onze opleiding?’.

Aanscherpen en verdiepen in cursus OMFT-2

De herhaling en verdieping tijdens de cursus OMFT-2 wordt als zeer nuttig ervaren. Ook na afloop van de verdiepingscursus in Vlijmen waren de reacties enthousiast. De deelnemers gaven een prachtig rapportcijfer: gemiddeld een 9,1!

OMFT krijgt aandacht op het NVLF Congres

Eén van de lezingen tijdens het NVLF Congres stond in het teken van oro-myofunctionele therapie (OMFT). Een 120-tal logopedisten luisterden naar het verhaal van Miranda Kusters en Liset Maas-Houtekamer met als titel: ‘OMFT, daar moet je iets mee!’. Een belangrijk verhaal…

Het OMFT-symposium 2019: Ramirez boeit en inspireert

Leerzaam, inspirerend en overweldigend. Dr. German Ramirez nam de 140 aanwezigen tijdens Het OMFT-symposium mee in zijn grote kennis en kunde rondom oro-myofunctionele therapie. Zeven uren lang wist hij het publiek te boeien met een stortvloed aan informatie.

OMFT verbindt disciplines

Bij OMFT wordt vaak meteen gedacht aan logopedisten. Toch is de samenwerking met andere beroepsgroepen van groot belang voor een goede doorverwijzing en een effectieve behandeling. Vanuit die verschillende beroepsgroepen groeit de interesse in OMFT. Aan de laatste basiscursus nam een gemêleerd gezelschap deel: een Crafta-therapeut, een reflexuologe, twee in orthodontie gespecialiseerde tandartsen en drie tandartsen, aangevuld met logopedisten en enkele logopedie-studenten.

Tongbandje of lipbandjes te kort: de gevolgen

Een te kort tongbandje en te korte lipbandjes kunnen onder meer leiden tot openmondgedrag, een afwijkende slik, een afwijkende uitgroei van de kaken, gebitsafwijkingen, uitspraakproblemen, een verkeerde lichaamshouding en slaapapnoe. OMFT kan het verstoorde evenwicht in het functioneren van de spieren in en om de mond dan herstellen. Dit artikel geeft informatie over (de gevolgen van) beperkende bandjes en de behandeling die de OMFT-therapeut kan bieden.

Internationaal gezelschap maakt kennis met OMFT

Opnieuw enthousiaste reacties over de Engelstalige OMFT-basiscursus, die voor het tweede opeenvolgende jaar in Denemarken werd gehouden door Liset Maas en Berry Verlinden. Een gemêleerd internationaal gezelschap maakte er uitgebreid kennis met theorie en praktijk rondom OMFT en waardeerde de cursus met een 9.

Tandartsen krijgen KRT-punten voor ‘Het OMFT-symposium’

‘Het OMFT-symposium’ is opgenomen in de scholingsagenda van het Kwaliteitsregister Tandartsen (KRT). Tandartsen die deelnemen aan het symposium, ontvangen daarvoor dus 6,5 KRT-punten.

PE-punten voor deelname aan ‘Het OMFT-symposium’

Logopedisten die deelnemen aan ‘Het OMFT-symposium’, ontvangen daarvoor 7 PE-punten. Het symposium heeft hiertoe een accreditatie ontvangen van de stichting ADAP.

Basiscursus OMFT-1 smaakt naar meer…

Begin vorig jaar startte OMFT.info met het geven van een basiscursus bij het SIG in het Belgische Aalst. Nu daar inmiddels verschillende basiscursussen hebben plaatsgevonden, wordt de roep om een verdiepingscursus steeds groter. Die vervolgcursus stond al in de planning voor december volgend jaar, maar op verzoek van een groot aantal cursisten is die nu naar voren gehaald.

OMFT-3 Verdiepingscursus doet zijn naam eer aan

De Verdiepingscursus B is uniek in Nederland en België. Eenmaal per jaar geeft deze cursus extra verdieping aan logopedisten die intensief met OMFT bezig zijn en zowel de basiscursus als de eerste verdiepingscursus hebben doorlopen. Een groep van 12 logopedisten kwam bij elkaar in Soest, op zoek naar verdieping van hun kennis en kunde.

Het nieuwe cursusprogramma voor 2020

Het cursusprogramma van OMFT.info voor het nieuwe jaar is bekend. U kunt zich nu dus al aanmelden voor een basiscursus (OMFT-1), verdiepingscursus A (OMFT-2) of verdiepingscursus B (OMFT-3) in 2020.

Kotlow geeft inspirerende lezing over tong- en lipbandjes

Dr. Lawrence A. Kotlow, bekend om zijn beoordelingscriteria voor beperkende tong- en lipbandjes, kwam eind mei naar Kopenhagen. Liset Maas-Houtekamer en Berry Verlinden van OMFT.info woonden zijn lezing bij. Een waardevolle dag, waarmee zij gesterkt werden in het verhaal dat zij tijdens hun OMFT-cursussen vertellen.

Prettig contact belangrijk voor OMFT

Een goede OMFT-behandeling draait niet alleen om kennis en vaardigheden; ook het contact met de cliënt is van groot belang om tot resultaat te komen. Het is de cliënt zelf die gemotiveerd met de instructies en oefeningen aan de slag moet gaan. Dat wordt voor een deel bereikt met enthousiasme van de OMFT-specialist.

Vijf tienen en enthousiasme over vernieuwde syllabus OMFT

Vijf deelnemers beloonden de basiscursus in Eindhoven begin april met het hoogst mogelijke rapportcijfer: een 10. Enthousiasme was er niet alleen over de cursus zelf; ook de geheel vernieuwde digitale syllabus OMFT kon op veel waardering rekenen.

Plakken, plakken, plakken!

De laatste jaren is er hard gewerkt aan het doorontwikkelen van de verschillende cursussen. Zo komt tijdens de OMFT-2 Verdiepingscursus A het belang van de mondsluiting en tongplaatsing nadrukkelijker aan de orde. Maar wat te doen als de lippen toch open blijven staan?

Het OMFT-symposium met icoon dr. Ramirez-Yañez

Het OMFT-symposium staat op 5 november 2019 in het teken van de kennis en kunde van dr. German Ramirez-Yañez. Een begenadigd spreker over de groei en ontwikkeling van het oro-faciale skelet en alle gevolgen die dit heeft voor (afwijkend) mondgedrag. Zijn Engelstalige lezingen zijn een must voor elke logopedist die OMFT aanbiedt en zeer zeker ook van belang voor tandartsen, osteopaten, orofaciaal therapeuten en orthodontisten.

Duimzuigers krijgen meteen instructie

Een leerzaam onderdeel binnen de OMFT-basiscursus is het onderzoeken en behandelen van een door een cursist ingebrachte cliënt. Tijdens de basiscursus in Zwolle waren dat er zelfs drie. Twee van hen bleken een te kort tongriempje te hebben. En twee waren duimzuiger.

Incompany-cursus leidt tot inzicht en enthousiasme

Naast het reguliere cursussenprogramma verzorgt OMFT.info ook cursussen op aanvraag. De Praatmaat Groep maakt hier gebruik van. Zij bieden hun logopedisten de gelegenheid om deel te nemen aan een OMFT-1 Basiscursus van OMFT.info, die speciaal voor hen wordt georganiseerd.

Intervisiebijeenkomst van OMFT-specialisten

Een aantal collega’s uit het Kwaliteitsregister OMFT kwam onlangs bijeen voor een inhoudelijke middag en avond. Dit selecte groepje gespecialiseerde OMFT-logopedisten voelde de behoefte om op inhoudelijk niveau nader af te stemmen.

Nieuwe lippenspreiders geven meer beeld

Om het gebit goed te observeren of te fotograferen, worden lippenspreiders ingezet. Deze verruimen de mondopening flink, zodat er zicht komt op de tanden en kiezen. Er zijn nu lippenspreiders met een aantal nieuwe voordelen.

Kotlow spreekt in Kopenhagen

Kinderarts Lawrence Kotlow komt naar Europa. Op 28 mei 2019 geeft hij een lezing in Denemarken. Kotlow is bekend geworden met zijn richtlijnen voor het vaststellen van te korte lipbandjes en tongriempjes.

Kaakhoek meten vast onderdeel basiscursus

Een twintigtal logopedisten nam begin december deel aan de OMFT-basiscursus bij het SIG in het Belgische Aalst. Naast de theorie en het samen oefenen van de praktijkonderdelen, was ook het opmeten van de kaakhoek weer een vast onderdeel.

Weerzien na 20 jaar

Twintig jaar geleden volgden drie vriendinnen de basiscursus OMFT. Nu ze samen op het NVLF-jaarcongres waren, kwamen ze daar natuurlijk even langs op de stand van OMFT.info. Even herinneringen ophalen én een fotomomentje.

OMFT.info op NVLF Jaarcongres

OMFT.info is met een stand aanwezig op het NVLF Jaarcongres 2018. U kunt er meer te weten komen over de basisbeginselen van OMFT of de mogelijkheden tot verdieping van uw kennis en vaardigheden. Ook is er een toelichting op de nieuwste producten die in de webshop te verkrijgen zijn.

Eye openers tijdens OMFT-verdiepingscursus

Wat is het beste moment om een verdiepingscursus te volgen? Als de verdieping meteen achter de basiscursus wordt geplakt, is er nog te weinig ervaring. Maar als de basiscursus al jaren geleden is gevolgd, kan de kennis wat zijn weggezakt en worden oefeningen misschien niet helemaal juist meer uitgevoerd.

MRC EU Summit interessant voor OMFT-logopedisten

Een leerzame en inspirerende conferentie. De Europese MRC-Summit was een uitstekende gelegenheid om kennis te nemen van de nieuwste ontwikkelingen in slaaptechnologie en myofunctionele orthodontische technieken.

OMFT aanvulling op craniofaciale therapie

Tijdens de OMFT-1 Basiscursus in Breda hadden we wederom deelnemers vanuit verschillende disciplines in de zaal. Naast een grote groep logopedisten sloten ook een tandarts en twee craniofaciaal therapeuten aan.

Tuitbeker levert problemen op

Voordat kleine kinderen uit een beker leren drinken, is de tuitbeker een gangbare tussenstap. Veel en langdurig gebruik van een tuitbeker heeft echter negatieve effecten op de tanden en de mondmotoriek. En daarmee ook op de gezondheid en spraak-/taalontwikkeling van een kind.

Basiscursus juiste mix van theorie en praktijk

Deelnemers zijn zonder uitzondering positief over de tweedaagse OMFT-1 Basiscursus. Vooral de goede combinatie van praktijkoefeningen en de theoretische onderbouwing komt altijd nadrukkelijk naar voren in de beoordeling. De basiscursus in Nieuwegein was daar geen uitzondering op.

OMFT blijkt in Denemarken ‘missing link’

Na het volgen van de Engelstalige OMFT-cursus in Denemarken, gaven de deelnemers aan dat ze het ontbrekende puzzelstuk in hun eigen vakgebied nu hadden gevonden. Hierin speelt de opgedane kennis over een goede tongpositie in rust en tijdens het slikken een belangrijke rol.

Omnifix lippenpleister is voordeliger alternatief

Lippenpleisters zijn een probaat hulpmiddel voor het verkrijgen van een goede lipsluiting. Tot voor kort werd als lippenpleister de Fixomull Stretch aangeraden. Sinds kort is er een voordeliger alternatief: Omnifix.

Het cursusprogramma voor 2019

Ons cursusprogramma voor volgend jaar is bekend. U kunt zich nu dus al aanmelden voor een basiscursus (OMFT-1), verdiepingscursus A (OMFT-2) of verdiepingscursus B (OMFT-3) in 2019.

Succesvolle incompany-cursus in Deventer

Naast de cursussen die OMFT.info zelf organiseert, vinden er ook regelmatig incompany-cursussen plaats. Op uitnodiging van de Praatmaat Groep hebben we op vrijdag 6 en zaterdag 7 juli 2018 een dergelijke cursus ‘inhouse’ gegeven.

Basiscursus weer vol theorie en praktijk

Op 22 en 23 juni nam een gemêleerde groep collega’s deel aan de basiscursus OMFT. De groep bestond deze keer uit logopedisten, studenten logopedie, een oro-faciaal therapeut en een tandarts. Allen zeer geïnteresseerd en betrokken.

Aandacht voor het frenulum tijdens cursus OMFT-3

Kijk naar het frenulum! Deze boodschap is bij de deelnemers aan de OMFT-3 Verdiepingscursus B goed aangekomen. Tijdens deze cursus was er ruim aandacht voor de gevolgen van een te kort frenulum (tongriempje) op het gebit, de kaak en de houding van een cliënt.

Speciale maatlatjes voor opmeten tongriempje

Kinderarts Lawrence Kotlow heeft lengtematen voor het tongriempje vastgesteld waarmee bepaald kan worden of ingrijpen nodig is. OMFT.info heeft op basis van deze richtlijnen Kotlow-maatlatjes ontwikkeld. Handige en onmisbare instrumenten om snel en goed vast te stellen wanneer doorverwijzen nodig is voor correctie van het tongriempje.

Veertig punten voor Verdiepingscursus B

Ook de Verdiepingscursus B (OMFT-3) heeft nu een volledige accreditatie verkregen van Stichting ADAP. Logopedisten die deelnemen aan deze speciale verdiepingscursus, ontvangen 40 PE-punten.

Practicum lippenpleisters nieuw onderdeel verdieping

De Verdiepingscursus A diept diverse onderdelen van OMFT uit. Een nieuw onderdeel is het practicum ‘lippenpleisters plakken’, dat voor het eerst werd gegeven tijdens de verdiepingscursus in Zwolle, op vrijdag 13 en zaterdag 14 april 2018.

Pleidooi voor opmeten tongbandje

Tijdens een lezing voor de afdeling Brabant van de ‘Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot Bevordering van de Tandheelkunde’, werd de volle zaal aanwezigen meegenomen in diverse aspecten van oro-myofunctionele therapie.

Te gast bij PAOT Limburg

Begin april was OMFT.info te gast bij het Post-Academisch Onderwijs Tandheelkunde (PAOT) Limburg. De avond was onder meer gewijd aan OMFT en de optimale samenwerking tussen logopedist, tandartsen, mondverzorgenden en orthodontisten.

‘Meten is weten’ tijdens de basiscursus

Tijdens de basiscursus die vorige week werd gehouden, kwam het evidence based handelen van OMFT-logopedisten uitgebreid aan bod. Evenals de hiertoe beschikbare meettechnieken. De cursus werd door de deelnemers gewaardeerd met een hoog cijfer: een 9,1

In december weer cursus met het SIG

De eerste samenwerking tussen het SIG en OMFT.info is succesvol verlopen. Genoeg reden om meteen een volgende cursus in te plannen. Die vindt plaats op donderdag 6 en vrijdag 7 december 2018.

Opnieuw cursus voor logopedisten met OMFT-ervaring

Vorig jaar was de Verdiepingscursus B (OMFT-3) een succesvolle primeur voor Belgische en Nederlandse logopedisten. Op vrijdag 1 en zaterdag 2 juni a.s. staat deze cursus voor logopedisten met OMFT-ervaring opnieuw op het programma.

Suiker kost kracht

Geraffineerde suikers verminderen de kracht van de (mond)spieren aanzienlijk. Daarom is het belangrijk dat (ouders van) cliënten erop gewezen worden geen suikers te gebruiken voor een OMFT-behandeling.

Ook mondhygiënisten krijgen punten voor basiscursus van OMFT.info

Deelname aan de OMFT-1 Basiscursus levert mondhygiënisten voortaan punten op voor hun kwaliteitsregister. De cursus van OMFT.info is daarmee de eerste en enige cursus op het gebied van oro-myofunctionele therapie die punten oplevert voor het Kwaliteitsregister Mondhygiënisten (KRM).

Basiscursus nu ook Engelstalig

De OMFT-1 Basiscursus wordt door OMFT.info voortaan ook in het Engels aangeboden. De eerste volledig Engelstalige cursus vindt in augustus plaats in Odense te Denemarken.

Deens symposium vraagt aandacht voor tongriempje

Tijdens een internationaal symposium in de Deense hoofdstad Kopenhagen, ging er veel aandacht uit naar het corrigeren van te korte tongriempjes. Ook spreker Berry Verlinden van OMFT.info haakte hier op in. Het symposium belichte uiteenlopende mondproblemen en de invloed die dat heeft op de gezondheid.

Tandartsen verdienen punten met OMFT-1 Basiscursus

Tandartsen die deelnemen aan een cursus van OMFT.info verdienen daarmee voortaan KRT-punten. OMFT.info heeft hiertoe een accreditatie verworven. Hiermee zijn het de eerste en enige cursussen op het gebied van oro-myofunctionele therapie die punten opleveren voor het Kwaliteitsregister Tandartsen (KRT).

Het inzetten van lippenpleisters bij OMFT

Ook tijdens de basiscursus op 2 en 3 maart in Soest werd er een cliënt onderzocht: een meisje van 7 jaar. Zij is bij een oud-cursist gestart met OMFT en is betrokken en goed gemotiveerd. Het resultaat is na enkele weken oefenen al zichtbaar!

Tandartsassistenten leren verkeerde mondgewoonten herkennen

Veel tandarts- en preventieassistenten werden verrast door de verstrekkende gevolgen die afwijkend mondgedrag kunnen hebben op de gezondheid. De lesrondes van OMFT.info tijdens de nascholingsdag ‘Terug in de schoolbanken’, zorgden voor dus de nodige ‘eye openers’ bij het aanwezige publiek.

Cursus voor SIG groot succes

De eerste OMFT-cursus in samenwerking met het SIG in België verliep vlekkeloos. Alle deelnemers bekroonden de cursus met een ‘zeer goed’; de hoogste waardering die zij konden geven.

Wat te doen bij een verstopte neus?

De neus is belangrijk voor het bevochtigen, verwarmen en reinigen van de ingeademde lucht. Zit de neus verstopt, dan is het dus zaak de neusweg vrij te maken. Dat kan in vier stappen.

Nieuw in de webshop: doseerspuitje

Binnen de oro-myofunctionele therapie worden er slikstappen geoefend. Onder meer door middel van het drinken van water uit een glas. Levert dat problemen op, gebruik dan een doseerspuitje.

Kennis en vaardigheden: updaten of verdiepen?

Na de basiscursus kunnen logopedisten concreet aan de slag met oro-myofunctionele therapie. Daarbij zullen er na verloop van tijd nieuwe vragen naar voren komen. Een update of uitbreiding van de kennis en vaardigheden kan op een gegeven moment nodig zijn. Een verdiepingscursus biedt dan uitkomst.

Basiscursus zet aan tot ‘omdenken’

Tijdens de eerste basiscursus in 2018 bestond de groep uit 19 logopedisten en 2 tandartsen. Dat een foutieve functie zoveel effect heeft op de uitgroei van een gebit en de verdere gezondheid van een cliënt, heeft deze tandartsen een nieuwe zienswijze opgeleverd.

‘Ook voor mij als student zeer waardevol’

Aan de OMFT-1 Basiscursus doen niet alleen logopedisten, tandartsen, mondhygiënisten en orthodontisten mee. Ook voor studenten is het een verdieping van kennis en vaardigheden. Studente Charlotte Albertini vertelt over haar deelname aan de basiscursus in Venlo.

Kinesiotaping als ondersteunende techniek

Kinesiotaping is in de (sport)geneeskunde niet meer weg te denken. Het aanbrengen van tape lift de huid, wat de functie van de onderliggende spieren beïnvloedt. Ook in de logopedische therapie blijkt kinesiotaping een waardevolle aanvulling bij behandelingen. Onder meer bij openmondgedrag.

Jonge logopedisten maken kennis met OMFT

Eind oktober werd een basiscursus gegeven in Breda. Deze keer waren er relatief veel jonge logopedisten bij. Zij gaven aan dat de opleidingen logopedie minimaal aandacht besteden aan OMFT en dat zij nog niet voldoende kennis en bagage hebben om goed te kunnen behandelen.

Ook OMFT tijdens symposium in Kopenhagen

Berry Verlinden van OMFT.info is één van de sprekers tijdens een internationaal symposium in Kopenhagen. Het symposium belicht mondgerelateerde problemen en de invloed die dat heeft op de gezondheid, zoals het gebit, slikken, slapen, voeding en eten. Interessant voor alle tandartsen, orthodontisten, logopedisten, verloskundigen en lactatiedeskundigen.

Laat Payne-pasta niet hard worden

Hoe iemand slikt, kan exact vastgesteld worden met de Payne-techniek. De hiervoor te gebruiken Payne-pasta mag niet te hard zijn; het moet de dikte hebben van mosterd. Een paar tips zorgen ervoor dat u jaren vooruit kunt met de inhoud van een potje pasta.

Verdieping in onderzoek en behandelen

Op vrijdag 29 en zaterdag 30 september 2017 gaven wij weer een OMFT-2 Verdiepingscursus A. Erg leuk om te ervaren dat de deelnemers, die allemaal al eerder de basiscursus hadden gevolg, enthousiast aan de slag zijn gegaan met het behandelprotocol OMFT.

Kinderen geven meerwaarde aan basiscursus

De eerste OMFT-cursus na de zomervakantie is alweer gegeven. Deze basiscursus vond plaats in Utrecht. Op de tweede cursusdag werden in totaal drie kinderen onderzocht en besproken.

SIG en OMFT.info starten samenwerking in België

Voor het verzorgen van cursussen in België, is OMFT.info een samenwerking aangegaan met het SIG. Cursussen vinden plaats in hun cursus- en trainingscentrum te Aalst. Gestart wordt met een basiscursus OMFT op donderdag 1 en vrijdag 2 februari 2018.

Allereerste Verdiepingscursus B een succes

De Verdiepingscursus B (OMFT-3) is een primeur voor België en Nederland. Een kleine groep logopedisten met OMFT-ervaring, volgde deze nieuwe tweedaagse cursus. Hun enthousiasme vertaalde zich in een mooi rapportcijfer: een 9!

Nieuw in de webshop: folder OMFT

Veel cliënten weten niet wat oro-myofunctionele therapie inhoudt en waarvoor de therapie bedoeld is. Daarom heeft OMFT.info nu een folder gemaakt, die te bestellen is in onze webshop.

Gedeeld enthousiasme

Een enthousiaste reactie die we kregen van twee deelnemers aan de basiscursus in Den Bosch willen we graag delen. Dat hebben zij zelf inmiddels ook gedaan, op Facebook.

Toch interesse in verdiepingscursus september?

De eerstvolgende Verdiepingscursus A in september is volgeboekt. Toch kan het voorkomen dat iemand door omstandigheden nog moet afzien van deelname. In dat geval benaderen we geïnteresseerden die zich later hebben aangemeld.

Oro-faciaal therapeuten doen mee

Deze keer werd de OMFT-basiscursus gegeven in Vlijmen, vlakbij ‘s-Hertogenbosch. Naast de aanwezige logopedisten deden er ook twee oro-faciaal therapeuten mee.

Incompany-cursus vol met praktijk

Tijdens een incompany-cursus in Vlaanderen, ging één van de cliënten zelf onderzoeken! Het was de dochter van één van de cursisten. Eerder werd zij zelf onderzocht, als onderdeel van de basiscursus.

OMFT-cursusprogramma voor 2018 bekend

Ons nieuwe cursusprogramma voor 2018 is bekend. U kunt zich dus nu al aanmelden voor een basiscursus, verdiepingscursus A of verdiepingscursus B in het nieuwe jaar.

Vijf tienen voor cursus in Purmerend

We kijken terug op twee mooie cursusdagen. Veel interactie tussen de deelnemers, een uitstekende cursuslocatie en zeer enthousiaste reacties. Alle deelnemers waardeerden deze cursus met een rapportcijfer 9 of hoger. Vijf deelnemers gaven zelfs een 10!
 

Geheel vernieuwde website OMFT.info

Zoals u ziet is de website van OMFT.info vernieuwd. De website is in een moderner jasje gestoken en is nu ook op tablet en smartphone beter te raadplegen.

Hoog gewaardeerde cursus in Diepenbeek: een 9,7

De verwachtingen voorafgaand aan de cursus waren hoog. We zijn dan ook blij dat we aan deze verwachtingen hebben kunnen voldoen. De cursus in Diepenbeek werd namelijk beloond met een geweldig cijfer: een 9,7!

Veel praktijkcases in Zwolle

Op 7 en 8 april 2017 waren wij te gast bij een logopediepraktijk in Zwolle. In een prettige ambiance volgden 15 logopedisten een incompany-basiscursus OMFT.

Cursus Arnhem belicht raakvlak osteopathie en logopedie

Niet alleen logopedisten geven zich op voor een cursus OMFT. Ook tandartsen, orthodontist of oro-faciaal therapeuten nemen regelmatig deel aan de basiscursussen. Zo ook tijdens de basiscursus op 24 en 25 maart in Arnhem.

OMFT-basiscursus op Aruba

Voor het eerst in de OMFT-geschiedenis, hebben we een cursus gehouden op Aruba.

De cursus volgen op het paradijselijke Aruba?

Ga eens uit uw dak! Doe de OMFT-basiscursus samen met uw collegae uit Suriname en de Nederlandse Antillen. Locatie is Aruba.

Opnieuw de basiscursus én verdiepingscursus in Riga

In november werden in Riga de vijfde basiscursus en de derde advanced gegeven.

Te gast bij Latvia Audiologopedj Asociacus

Op 24 november 2016 was drs. Berry Verlinden te gast tijdens het tweejaarlijkse congres van de Latvia Audiologopedj Asociacus. De LAA is de Letse zusterorganisatie van onze eigen NVLF.

Lezing voor de West-Brabantse Tandartsvereniging

Liset Maas en Berry Verlinden waren te gast bij de West-Brabantse Tandartsvereniging. De titel van de lezing: ‘De noodzakelijke samenwerking tussen tandarts, logopedist en orthodontist’.

Feestelijke opening MRC-praktijk binnen Orthodontiepraktijk Hertog Reinoud in Venlo

Vrijdag 13 mei 2016 was het zover: de eerste MRC praktijk in Nederland binnen de muren van een Orthodontiepraktijk in Nederland werd feestelijk geopend.

Contact

Heeft u een vraag naar aanleiding van deze website of wilt u meer informatie over onze cursussen, de webshop of OMFT? Neem contact met ons op.

0