Een twintigtal logopedisten volgde eind maart de OMFT-2 Verdiepingscursus A in Zwolle. De één had nog maar recent de basiscursus gevold; de ander jaren geleden. Allemaal hadden ze behoefte aan een stukje herhaling en verdieping op het gebied van myofunctionele therapie.

De laatste jaren is er hard gewerkt aan het doorontwikkelen van de verschillende cursussen. Zo is er tegenwoordig veel aandacht voor het meten en beoordelen van het frenulum. Ook het belang van de mondsluiting en tongplaatsing komt nadrukkelijker aan de orde, evenals de inzet van een Myobrace die hierbij ondersteunend is.

 

Lippenpleisters: theorie en practicum

Maar wat te doen als de lippen toch open blijven staan? Tijdens de cursus is er wat dit betreft regelmatig gezegd: “Plakken, plakken, plakken!”. Met andere woorden: zet lippenpleisters in tijdens de OMFT. Er is uitleg gegeven over het waarom, het wanneer en het hoe. Tijdens het practicum lippenpleisters hebben de cursisten geoefend met de verschillende manieren van afplakken met behulp van Omnifix, Leukopor, kinesiotape en Micropor. Ook hebben zij aan den lijve ondervonden hoe het afplakken van de lippen voelt. Een waardevolle ervaring, voordat je hierover gaat adviseren aan een cliënt.

Tijdens de verdiepingscursus is er ook aandacht voor het herhalen van de verschillende metingen: de Force-scale en de Payne-techniek. Altijd weer fijn om het puntje op de i te zetten en foutjes die er gaandeweg de jaren inslijten te corrigeren.

 

Enkele reacties van deelnemers

De cursus kreeg van de cursisten een 8,7 als gemiddeld rapportcijfer. Hieronder enkele reacties van de deelnemers:

‘Ik ben weer up-to-date. Kan weer meer dan verantwoord aan de slag!’.

‘Mijn kennis is echt weer opgefrist en verdiept’.

‘Goed om stil te staan bij hoe je behandeld, om zo je eigen techniek te kunnen verfijnen’.

‘Heb nu betere inzichten in Angle-classificatie met diagnoses, waardoor ik een beter behandelplan kan maken’.

‘Door de vele foto’s en praktijkvoorbeelden veel inzichten gekregen.’

‘Veel nieuwe info gekregen die direct inzetbaar is’.

‘Vult aan op mijn ervaring. Goede praktische tips om verder te kunnen’.

‘Veel geoefend en feedback gekregen. Erg fijn’.

‘Mijn verwachtingen zijn echt overtroffen!’.

omft-lippenpleisters-plakken
omft.info-kinesiotaping-voorbeeld
20190330_150907
20190330_151459
Contact

Heeft u een vraag naar aanleiding van deze website of wilt u meer informatie over onze cursussen, de webshop of OMFT? Neem contact met ons op.

0