Als algemeen practicus wordt u dagelijks geconfronteerd met de negatieve gevolgen van een verstoord myogeen evenwicht in het orofaciale skelet. Wellicht bent u zich hier niet altijd van bewust, want meestal zeggen we: ‘mond open’  in plaats van ‘mond dicht en slik eens’.

Binnen de drukke dagelijkse routine, wordt een verstoord evenwicht niet vaak als diagnose gesteld. Ook het belang van een vroegtijdige behandeling is niet altijd bekend. Terwijl het juist de algemeen practicus, de kindertandarts en de mondhygiënist zijn die afwijkend mondgedrag vroegtijdig kunnen herkennen en kinderen daarna snel hulp kunnen bieden. Want met een vroege doorverwijzing kan een in OMFT gespecialiseerde logopedist het afwijkend mondgedrag vaak elimineren. Bijvoorbeeld waar het gaat om mondademen, open mondgedrag, lage tongligging, afwijkende slik (protraal of lateraal) en persisterende zuiggewoonten op duim, vinger of speen.

Afwijkend mondgedrag heeft een cruciale invloed op het ontstaan van een malocclusie. De leeftijd van 6 tot en met 8 jaar, de eerste wisselfase, wordt mondiaal gezien als de meest effectieve leeftijd om afwijkend mondgedrag te behandelen. Diagnose en behandeling in die leeftijdsfase is dus van groot belang om het ontstaan of verergeren van een malocclusie tegen te gaan.

Afwijkende mondfuncties zijn negatief van invloed op de gezondheid van een opgroeiend kind. Ze veroorzaken een onderontwikkeling van de upper-airway, waardoor op latere leeftijd allerlei klachten kunnen ontstaan. Denk aan hypopnoe, een slaapgestoorde ademhaling (snurken en slaapapnoe), kaakgewrichtsproblemen en nek- of rugklachten. Hoe eerder afwijkend mondgedrag afgeleerd is, hoe lager de kans op een relaps na een orthodontische behandeling.

Als tandarts, kindertandarts of mondhygiënist is het aan te bevelen meer te begrijpen van het ontstaan van functioneel gerelateerde malocclusies. Verwijzing naar een OMFT-logopedist en inzicht in hun behandelwijze is daarbij belangrijk. Het is een aanvulling op uw kennis als u weet hoe u met een tijdige verwijzing grotere problemen kunt voorkomen op het gebied van malocclusie, TMJ en KNO. Hiervoor zijn onze cursussen OMFT sterk aan te bevelen: de tweedaagse basiscursus of de OMFT-cursusdag voor tandartsen. Tandartsen die deelnemen aan een cursus van OMFT.info verdienen daarmee KRT-punten.

Contact

Heeft u een vraag naar aanleiding van deze website of wilt u meer informatie over onze cursussen, de webshop of OMFT? Neem contact met ons op.

0