Keer op keer geven deelnemers tijdens de basiscursus OMFT aan dat ze de afwisseling tussen theorie en praktijk zo prettig vinden. Met de geleerde stof kunnen ze in de cursuspractica namelijk meteen aan de slag. Maar soms is er geen practicum voor nodig om praktijkervaring op te doen. Zoals bij het eens zelf proberen van de OMFT-producten die logopedisten, orthodontisten of tandartsen verstrekken aan hun cliënten. De verschillende soorten lippenpleisters bijvoorbeeld, die mondademen tegengaan. Of myospots, die de juiste tongpositie stimuleren.

Tijdens de basiscursus op 8 en 9 april in Eindhoven probeerden de deelnemers allemaal zelf eens zo’n myospot door die tegen het gehemelte te plakken, net achter de tanden. De myospot, die een smaakje heeft van aardbei, banaan of blauwe bes, lokt uit dat de tongpunt naar boven wordt gebracht om het aan te raken totdat het is opgelost. Daarmee is het dus een oefening voor het juist plaatsen van de tong. De cursisten vonden het een bijzondere ervaring om eens zo’n myospot in de mond te hebben.

basiscursus-omft-eindhoven-omft.info-lowres

Cursusleider Liset Maas-Houtekamer: “Voordat je een product adviseert aan een cliënt, is het goed het eerst eens zelf te proberen. Dan heb je er een goed beeld bij en kun je de cliënt er beter op voorbereiden en mogelijk ook tips geven”. Om die reden kregen de cursisten de eerste cursusdag een Omnifix lippenpleister mee, om die tijdens het slapen te gebruiken. De ervaringen waren de volgende dag wisselend: van heel positief tot ‘ik werd wakker zonder pleister en ik weet niet hoe die van mijn mond is gegaan’. Door ook eens andere pleisters te proberen – zoals Fixomull Strech en Myotape – wordt duidelijker wat de verschillen zijn.

 

Reacties van deelnemers

Uit de evaluatie van de cursus bleek ook deze keer weer dat de deelnemers blij waren met alle opgedane kennis en ervaring in OMFT. Een paar quotes van hen aan het einde van dag twee:

  • ‘Zowel theoretisch als praktisch sterk!’.
  • ‘Ik wist niet goed wat te verwachten, maar ik ben erg verbaasd over hoe leuk het was!’.
  • ‘Al het geleerde is goed toe te passen; dat was mijn doel’.
  • ‘Erg duidelijke uitleg en informatie. Het oefenen tussendoor was ook erg fijn’.
  • ‘Ik heb ook veel geleerd over de onderdelen waar ik eerder niet over na had gedacht, zoals de mondtrainers’.
  • ‘Ik heb nu veel meer kennis over hoe ik het OMFT-onderzoek moet afnemen en kan behandelen’.
  • ‘Boven verwachting, met veel praktische oefeningen en tips!’.
  • ‘Een collega had deze cursus ook gevolgd en had met mij besproken hoe fijn de cursus was. De verwachtingen die ik daardoor had zijn ook echt waargemaakt’.
  • ‘Heel leerrijke cursus!’.
Contact

Heeft u een vraag naar aanleiding van deze website of wilt u meer informatie over onze cursussen, de webshop of OMFT? Neem contact met ons op.

0