Bij oro-myofunctionele therapie wordt vaak meteen gedacht aan logopedisten. Toch is de samenwerking met andere beroepsgroepen van groot belang voor een goede doorverwijzing en een effectieve behandeling. Vanuit die verschillende beroepsgroepen groeit de interesse in OMFT. Dat merken wij tijdens onze OMFT-cursussen. Aan de laatste basiscursus, op vrijdag 20 en zaterdag 21 september in Breda, nam een gemêleerd gezelschap deel: een Crafta-therapeut (een gespecialiseerde fysiotherapeut voor het hoofd- halsgebied), een reflexuologe, twee in orthodontie gespecialiseerde tandartsen en drie tandartsen, aangevuld met logopedisten en enkele logopedie-studenten.

Met de eigen kennis en ervaring als achtergrond, keek iedereen uiteindelijk door dezelfde OMFT-bril naar afwijkende mondgewoonten, de gevolgen hiervan en de behandelwijze. De diversiteit in de groep werkte verbindend. Het is nu duidelijk wat iedereen wel of juist niet kan betekenen voor de cliënt en indien nodig kan er naar elkaar doorverwezen worden.

 

Tongbandje

Binnen de OMFT-cursussen komen we regelmatig terug op de noodzaak om te bepalen of er bij de cliënt sprake is van een beperkend tongbandje. Voor het aanleren van een goede tongplaatsing in rust en aanleren van een goede afwikkeling van de tong tijdens slikken, moet de tong in zijn geheel het palatum kunnen volgen. Een te kort tongbandje kan verholpen worden met een chirurgische correctie met schaar, laser of elektrochirurgie. Of een tongbandje te kort is – en doorverwijzen voor een ingreep zinvol is – kan bepaald worden aan de hand van de lengtematen die kinderarts Lawrence Kotlow heeft vastgesteld (de Kotlow-classificaties). OMFT.info heeft op basis van deze richtlijnen Kotlow-meetlatjes  ontwikkeld. Tijdens de cursus in Breda hebben we een chirurgisch arts/tandarts leren kennen waar wij cliënten naar door kunnen verwijzen voor het verrichten van de correctie. Andere tandartsen die lip- en tongbandjes kunnen corrigeren, worden genoemd in ons artikel ‘Tongbandje of lipbandjes te kort: de gevolgen’.

 

Reacties

Enkele reacties van deelnemers aan de cursus:
‘Fantastische interactie tussen alle disciplines’.
‘Ik kan hier nu direct mee aan de slag!’.
‘Er werden veel voorbeelden gegeven en veel praktijktips’.
‘Goede combinatie van theorie en praktijk’.
‘Ik heb veel geleerd over oorzaak, gevolg en behandeling’.
‘OMFT is zóveel meer dan alleen de oefeningen doen’.
‘Veel nieuwe up-to-date info’.

basiscursus-omft-breda
Contact

Heeft u een vraag naar aanleiding van deze website of wilt u meer informatie over onze cursussen, de webshop of OMFT? Neem contact met ons op.

0