Op 22 en 23 juni nam een gemêleerde groep collega’s deel aan de basiscursus OMFT. De groep bestond deze keer uit logopedisten, studenten logopedie, een oro-faciaal therapeut en een tandarts. Allen zeer geïnteresseerd en betrokken.

Naast het opdoen van theoretische kennis was er uiteraard weer volop aandacht voor praktische zaken; observatie, onderzoek en behandeling van cliënten met afwijkende mondgewoonten en de gevolgen daarvan. Aandacht ging ook uit naar de lengte van het frenulum (lipbandje en tongriempje) en de gevolgen hiervan voor gebit, kaak en houding. Het werd de deelnemers duidelijk dat het beoordelen van de lengte van het frenulum met behulp van de Kotlow-meetinstrumenten en de Payne-techniek belangrijk is. Onder meer om vast te stellen of een correctie nodig is door knippen, laseren of klieven.

omft.info-basiscursus-in-eindhoven

Uit de literatuur blijkt dat 5 tot 10 % van de kinderen een te kort tongriempje heeft. Bij onze groep volwassen cursisten bleek dat 26% te zijn! Ineens werd bij een aantal cursusdeelnemers duidelijk waarom zij bepaalde klachten ervaren. Een enkeling overweegt nu zelfs correctie van het tongriempje middels laser of electrotoom.

De tweedaagse cursus werd door de deelnemers beloond met een 8,3. Enkele reacties na afloop:

‘Super! Veel geleerd, bedankt.’

‘De manier van lesgeven vond ik heel prettig.’

‘Ik heb meer geleerd dan ik van tevoren had verwacht.’

‘Goede presentaties en vakinhoudelijke kennis van de trainers. Je merkt echt hun enthousiasme!’

‘Ik wilde graag meer weten over slikken en de tongfunctie. Dat is zeker gelukt.’

‘De kennis is zeer praktisch toepasbaar.’

‘De casussen zijn waardevol. Zo ga je zelf nadenken over de geleerde stof en die al proberen toe te passen.’

‘Ik voel mij nu zekerder in het uitvoeren van de therapie.’

Contact

Heeft u een vraag naar aanleiding van deze website of wilt u meer informatie over onze cursussen, de webshop of OMFT? Neem contact met ons op.

0