Sommige OMFT-metingen en -oefeningen kunnen pijnlijk zijn voor cliënten met een te laag aangezet lipbandje. Speciaal voor hen is er nu een knoop ontwikkeld met een uitsparing, die gebruikt kan worden tijdens de Force Scale-meting, de knoopoefening en de flesoefening. Op deze manier kunnen de nodige metingen en oefeningen pijnvrij gedaan worden.

De boven- en onderlip hebben ieder hun eigen lipbandje, die ervoor zorgen dat de lippen op hun plaats blijven tijdens het eten, drinken, praten, lachen en alle andere mondbewegingen. Is een lipbandje te kort of te laag aangezet, dan kan het uitkrullen en sluiten van de lippen problemen opleveren. In een eerder artikel kwamen de gevolgen van een beperkend lipbandje en/of tongriempje al aan bod.

 

Speciale knoop

Met een relatief kleine ingreep kan een beperkend lipbandje meestal verholpen worden. Dat gebeurt echter vaak pas op latere leeftijd; in ieder geval na de tweede tandwisselfase. Tot die tijd kunnen metingen en oefeningen waarbij een knoop wordt gebruikt, pijnlijk zijn. Logopedist Alma Jansen-Boldewijn heeft daarom een aangepaste OMFT-knoop bedacht. Hiermee kunnen de Force Scale-meting en lipdrukverhogende oefeningen pijnvrij plaatsvinden bij cliënten met een te laag aangezet of te kort lipbandje. De speciaal hiertoe geprepareerde knopen worden gemaakt door OMFT.info en zijn vanaf nu te bestellen in de webshop.

Wanneer er beter met de aangepaste knoop gewerkt kan worden, wijst zich in de praktijk al snel uit. Dat is namelijk het geval als er een te laag ingezet lipbandje wordt geconstateerd (zie de foto hiernaast) of de cliënt tijdens de fles- of knoopoefening aangeeft dat de oefening pijn doet omdat de knoop tegen het lipbandje drukt.

omft-knoop-te-kort-lipbandje
omft.info-te-laag-aangezet-of-kort-lipbandje
Contact

Heeft u een vraag naar aanleiding van deze website of wilt u meer informatie over onze cursussen, de webshop of OMFT? Neem contact met ons op.

0