Binnen de oro-myofunctionele therapie worden er slikstappen geoefend. Onder meer door middel van het drinken van water uit een glas. Levert dat problemen op, gebruik dan een doseerspuitje.

De slikstappen kunnen niet op een correctie manier worden uitgevoerd, als de tong bij de aanzet van het glas naar voren komt of er te grote slokken genomen worden. Er is dan een andere manier nodig om de slikstappen te oefenen. Het doseerspuitje biedt uitkomst. Ook als de cliënt geen slokje water vast kan houden met de tong, terwijl de kiezen van elkaar zijn.

Bij het leren slikken van water kan dus gebruik gemaakt worden van het doseerspuitje. Dat gaat als volgt in zijn werk:

doseerspuit-omft

Vraag de cliënt de tongpunt naar ‘het plekje’ te brengen, achter de boventanden (papilla incisiva). De kiezen worden in occlusie gebracht en de lippen worden gesloten. Zet het uiteinde van het doseerspuitje in de mondhoek. Spuit een kleine hoeveelheid water in de mond, richting de molaren. Laat de cliënt het water op de tong zuigen. Vervolgens laat de cliënt de onderkaak zakken terwijl de tong mooi tegen het palatum aangezogen blijft liggen en het water vasthoudt. Vervolgens wordt er geslikt volgens de slikstappen, beschreven in het OMFT-protocol. Er mag geen geluid hoorbaar zijn tijdens het slikmoment. Is de slik hoorbaar, dan zegt dit iets over de afwikkeling van de tong. Deze is dan onvoldoende.

Het doseerspuitje is te bestellen in de webshop van OMFT.info.

Contact

Heeft u een vraag naar aanleiding van deze website of wilt u meer informatie over onze cursussen, de webshop of OMFT? Neem contact met ons op.

0