De neus is belangrijk voor het bevochtigen, verwarmen en reinigen van de ingeademde lucht. Zit de neus verstopt en kan er alleen nog maar door de mond geademd worden, dan vervallen deze gunstige eigenschappen en kunnen er zelfs klachten ontstaan. Het is dus zaak de neusweg vrij te maken.

Wie niet door de neus kan ademen, moet dat vanzelfsprekend via de mond doen. Dat kan op termijn verschillende gevolgen hebben. De mond droogt uit. Er is daardoor minder speeksel in de mond aanwezig waardoor er veel minder geslikt hoeft te worden. Dit heeft tot gevolg dat de buis van Eustachius, die de neusholte met het oor verbindt, te weinig wordt geopend. De kans op oorontstekingen neemt hierdoor toe, evenals andere gezondheidsproblemen zoals tandvleesontstekingen en bronchitis.

Girl covers nose with hand showing that something stinks isolated on gray background
Vier stappen

Zit een neus verstopt, dan is het aan te bevelen de neusweg weer zo snel mogelijk vrij te maken. Dat kan in vier stappen:

1. Ga zitten en adem rustig in en uit door je neus (probeer het, ook al is het moeilijk). Adem drie keer in en uit.

2. Na de derde uitademing houd je de neus dicht met duim en wijsvinger (niet alle lucht uit de longen persen!).

3. Knik met je hoofd en/of beweeg met je lijf terwijl je op de inademingsimpuls wacht.

4. Wanneer je de nood voelt om in te ademen, laat de neus dan los en adem rustig in en uit door je neus. Doe dit totdat je ademhaling weer rustig verloopt (in het begin zal dit nog een beetje lastig zijn).

Is de neus hierna nog steeds verstopt, herhaal de bovenstaande procedure dan net zo lang totdat de neusweg weer helemaal vrij is.

 

Buteyko Breathing Exercise

Een uitgebreide uiteenzetting van deze werkwijze is hieronder te bekijken als onderdeel van de ‘Buteyko Breathing Exercise for Adults’. Expert Patrick McKeown geeft in deze Engelstalige video tekst en uitleg.

Contact

Heeft u een vraag naar aanleiding van deze website of wilt u meer informatie over onze cursussen, de webshop of OMFT? Neem contact met ons op.

0