De OMFT-1 Basiscursus in Zwolle bestond uit een gemêleerde groep cursisten. Naast logopedisten waren er tandartsen, een huisarts en een Crafta- therapeut (een specialisme binnen de fysiotherapie, gericht op het behandelen van klachten in de nek-, hals- en kaakregio). Als cursusleiders ervaren wij dat er steeds meer uitwisseling en samenwerking plaatsvindt tussen verschillende disciplines die zich bezighouden met problemen in het oro-faciaal gebied. Wij zijn blij met dat bredere bereik van oro-myofunctionele therapie. Het belang is groot, want 75% van de Europese kinderen ontwikkelt een malocclusie als gevolg van afwijkende mondgewoonten.

 

Drie kinderen behandeld

Een leerzaam onderdeel binnen de OMFT-basiscursus is het onderzoeken en behandelen van een door een cursist ingebrachte cliënt. Tijdens de cursus in Zwolle waren dat er zelfs drie. Het werd weer eens duidelijk hoe belangrijk het is om de lengte van het tongriempje te beoordelen. Want een te kort tongriempje kan beperkend zijn bij de tongpositie in rust en tijdens het slikken. Twee van de drie kinderen bleken een te kort tongriempje te hebben. En twee waren duimzuiger. Er werd direct gehandeld…

 

Niet meer geduimd

De kinderen gingen met duidelijke instructies, afgeplakte duimen, een beloningskaart met stickers en een speciaal telefoonnummer van ‘de duimlijn’ naar huis. De volgende ochtend is er door beide duimzuigers met trots opgebeld dat zij niet meer geduimd hebben. We hopen ze de komende twee ochtenden weer naar ‘de duimlijn’ bellen met dit goede bericht. Als behandelaar weet je dat – als het duimzuigen eenmaal is gestopt – dit een eerste stap is richting een goede gezondheid. Uiteraard is inzet van de ouders hierbij van groot belang. De OMFT-therapeut kan indien nodig de verdere behandeling geven.

 

Reacties

De cursus werd door de deelnemers in Zwolle met een 8,6 gewaardeerd. Enkele reacties na afloop:

‘Erg veel geleerd waar ik ook direct mee aan de slag kan en wil’.
‘Ben zeer blij dat ik de cursus heb gevolgd’.
‘Heerlijk praktisch inzetbaar’.
‘De informatie werd heel duidelijk overgebracht’.
‘Goede afwisseling theorie-praktijk. Veel praktijkvoorbeelden. Goed om zelf de oefeningen te doen’.
‘Meer dan prima. Ik kan nu zelf onderzoek doen, ik weet meer over tandheelkunde en kan gaan behandelen!’
‘Het oefenen met de mondtrainers vond ik een interessant en nuttig onderdeel’.
‘Veel leuke praktische vaardigheden!’
‘Vooral de onderdelen waarbij je zelf moet oefenen zijn zeer nuttig: dat leert het fijnst (door zelf te ondervinden)’.
‘Ik heb veel nieuwe inzichten gekregen’.

cursus-omft-zwolle-februari-2019-lowres
omft-cursus-zwolle-februari-2019-lowres
cursus-omft-februari-2019-zwolle-lowres
Contact

Heeft u een vraag naar aanleiding van deze website of wilt u meer informatie over onze cursussen, de webshop of OMFT? Neem contact met ons op.

0