Hoe belangrijk het voor de gezondheid is om door de neus te ademen in plaats van door de mond, wordt vaak onderschat. Toonaangevend OMFT-expert dr. German Ramirez uit Canada, heeft daarom een voorlichtingsvideo ontwikkeld waarin de negatieve effecten van mondademen op kaken en gebit duidelijk voor het voetlicht worden gebracht. In samenwerking met dr. Ramirez heeft OMFT.info hier een Nederlandstalige versie van gemaakt:

 

Afwijkende ontwikkeling door mondademen

Oro-myofunctionele therapie legt niet voor niets veel nadruk op neusademen als belangrijke factor voor een gezonde groei en ontwikkeling van kaken en gebit. Door de neus ademen is de natuurlijke en normale manier van ademen. Tijdens het neusademen kan de tong op de juiste plaats tegen het gehemelte blijven liggen, waarmee het een normale ontwikkeling van de bovenkaak stimuleert. Bij het door de mond ademen gaat de tong naar beneden en naar voren, terwijl tegelijkertijd de druk van de wangen toeneemt. Mondademen leidt op deze manier uiteindelijk tot een smal en hoog gehemelte. De bovenste tandboog krijgt een V-vorm in plaats van de normale U-vorm, waardoor de tanden geen ruimte krijgen om netjes op een rij te komen. Er ontstaat ook een verkeerde slik, waarbij de tong tijdens het slikken tegen de voortanden drukt en die tanden naar voren komen te staan. Dat leidt tot een open beet.

 

Negatieve effecten mondademen onderschat

In vergelijking met mondademen heeft neusademen nog meer positieve effecten. Zo bevochtigt en zuivert het de ingeademde lucht. En er ontstaan gassen en stoffen in de neus die de luchtaanvoer naar de longen vergemakkelijken en infectie van het ademhalingssysteem voorkomen. Dr. Ramirez legt zelfs een directe relatie tussen mondademen en het krijgen van hartproblemen en een hogere kans op kanker. Hij refereert daarbij aan het onderzoek van de Amerikanen Gregg Semenza en William Kaelin en de Brit Sir Peter Ratcliffe naar het ontrafelen van de moleculaire celreactie op zuurstofverandering. Zij ontvingen daarvoor in 2019 de Nobelprijs voor Fysiologie/Geneeskunde. Hun onderzoek toont onder meer aan dat cellen die onvoldoende zuurstof krijgen als het ware de strijd aan gaan tegen dit tekort en hierdoor een makkelijker doelwit zijn voor kanker. Ramirez hierover: “Het effect van mondademen in plaats van neusademen wordt zwaar onderschat. Heeft invloed op elke cel in je lichaam en doet die cellen schade aan. De zuurstofopname door de longen is met mondademen significant lager, met alle gevolgen van dien. Mondademen zorgt er bovendien voor dat het lichaam meer CO2 uitstoot. De nieren gaan dat herstellen door bicarbonaat (natriumwaterstofcarbonaat) aan te maken en om dat te kunnen, lozen zij belangrijke mineralen als magnesium en calcium via de urine. Mondademen is oprecht funest te noemen voor de algehele gezondheid”. Vandaar zijn pleidooi: “De neus is voor ademen en de mond is voor eten”.

Contact

Heeft u een vraag naar aanleiding van deze website of wilt u meer informatie over onze cursussen, de webshop of OMFT? Neem contact met ons op.

0