Op sociale media was er de afgelopen tijd veel te doen over een artikel op Famme.nl waarin logopedist Floor Tjon-A-San en preverbaal logopedist Maaske Treurniet aangeven dat ronde spenen leiden tot meer kaakafwijkingen en tot spraakgebrek bij kinderen. Maaske Treurniet werd hierover ook door het TV-programma EditieNL geïnterviewd.

Los van de discussie of ronde spenen slechter zijn dan andere, is het voor een juiste ontwikkeling van gebit en spraak belangrijk het speengebruik zo snel mogelijk af te bouwen. Zuigen op een speen voorziet in een natuurlijke behoefte van een baby, maar liefst voor het tweede jaar moet een kind stoppen met het gebruik ervan. Te lang blijven zuigen op een speen heeft nadelige gevolgen voor de spraakontwikkeling, de ademhaling en het gebit. Tanden kunnen scheef doorkomen (met gevolgen voor het latere gebit) en mondademhaling vindt vaker plaats. Dat kan leiden tot een slappere mondmotoriek, met gevolgen voor de spraakontwikkeling. Ook kan het kind gaan slissen.

Baby sucking Pacifier looking at Camera. Child with Kids Smoother. Infant Boy Face Portrait with Dummy and Blue big Eyes in white Bed Room lying down on Stomach

Stoppen met het gebruiken van een speen is makkelijker gezegd dan gedaan. Veel kinderen zijn erg gehecht aan hun speen en kunnen eigenlijk niet zonder. De speen in een spenenboom hangen, kan een manier zijn om te stoppen. De spenenboom, die bij een logopedist, orthodontist of tandarts vol cadeautjes en al ingeleverde spenen hangt, maakt het wegdoen van de speen bespreekbaar. Omdat er een leuk cadeautje tegenover staat, wordt het inleveren van de speen een mooi moment.

Contact

Heeft u een vraag naar aanleiding van deze website of wilt u meer informatie over onze cursussen, de webshop of OMFT? Neem contact met ons op.

0