Al jarenlang proberen OMFT-specialisten het tegengaan van mondademen op de kaart te zetten. Maar de aandacht die een bekende Nederlander met slechts één bericht weet te krijgen voor dit thema, maakt de tongen echt los. TV-presentator en fitnessfanaat Arie Boomsma deelde op Instagram de tip om je lippen af te plakken tijdens het slapen. Je ademt dan door je neus en dat levert allerlei voordelen. Boomsma: “Je wordt frisser wakker, hebt meer energie, herstelt sneller tijdens en na trainingen en het heeft volgens de wetenschap ook nog allerlei gezondheidsvoordelen”.

De tip werd meteen opgepikt door allerlei andere (social) media, zoals de berichtgeving van TV-programma RTL Boulevard, die hier te lezen is.

Man is holding white paper with smile. Lips sealed and silence concept.

Hoe belangrijk het voor de gezondheid is om door de neus te ademen in plaats van door de mond, wordt vaak onderschat. Toonaangevend OMFT-expert dr. German Ramirez uit Canada, heeft daarom een voorlichtingsvideo ontwikkeld waarin de negatieve effecten van mondademen op kaken en gebit duidelijk voor het voetlicht worden gebracht. In samenwerking met dr. Ramirez heeft OMFT.info hier een Nederlandstalige versie van gemaakt, die hier te zien is.

Uiteindelijk leidt mondademen tot een malocclusie. Om dit te voorkomen is het belangrijk het ademhalingsgedrag verandert: ademen met gesloten mond en met de tongpunt naar boven, tegen het gehemelte. Er zijn verschillende technieken en hulpmiddelen om de juiste tongplaatsing aan te leren (oefenen met elastiekjes en myospots aan het gehemelte plakken) of te automatiseren (de Re-mind). Ook kunnen de lippen afgeplakt worden met (Omnifix of Fixomull) lippenpleisters, zodat neusademen een gewoonte wordt. Kinesiotape (zoals Cure Tape)  wordt ingezet om de spieren rondom de mond sterker te maken en open mondgedrag (met de daarbij horende mondademhaling) tegen te gaan. Kinesiotape lift de huid rondom de mond, wat de functie van de onderliggende spieren beïnvloedt. Myotape heeft een soortgelijk effect.

Contact

Heeft u een vraag naar aanleiding van deze website of wilt u meer informatie over onze cursussen, de webshop of OMFT? Neem contact met ons op.

0