De eerste volledig Engelstalige basiscursus van OMFT.info in het buitenland is succesvol verlopen. De deelnemers waardeerden de driedaagse cursus in Denemarken met een hoog cijfer: een 9,2. Opvallend was het grote aantal osteopaten dat deelnam en het ontbreken van logopedisten.

De cursus vond plaats op woensdag 15, donderdag 16 en vrijdag 17 augustus in de Deense stad Odense. In plaats van de gebruikelijke twee dagen waarin de stof van de basiscursus wordt behandeld en de praktijkoefeningen worden gedaan, werd de theorie en oefenstof in de Engelstalige versie van de cursus uitgesmeerd over drie dagen en aangevuld met enkele onderdelen uit de eerste verdiepingscursus. Veertien personen namen deel. Voornamelijk osteopaten en – voor het eerst als deelnemers aan onze cursussen – twee ergotherapeuten en een diëtist. Allen zeer geïnteresseerd en met de wens myo-functioneel therapeut te worden.

 

Ontbrekende puzzelstuk

Iedere discipline kijkt met eigen ogen naar een ‘probleem/klacht’ van een cliënt. Na het volgen van de cursus gaven de cursisten aan dat ze het ontbrekende puzzelstuk in hun eigen vakgebied nu hadden gevonden. Hierin speelt de opgedane kennis over een goede tongpositie in rust en tijdens het slikken een belangrijke rol. Evenals het belang van een goede mondsluiting. Wat afwijkende mondgewoonten doen met de uitgroei van het oro-faciaal skelet en hoe dit in relatie staat met houdingsafwijkingen, was voor de groep een eye opener. Er was onder de deelnemers veel belangstelling voor de tong-tie (te kort tongriempje) en de gevolgen en de behandeling hiervan.

 

Wekelijks oefenen

Naast het theoretische kader, was er uiteraard ook weer veel aandacht voor practica. Naast het leren opmeten van het tongriempje, het uitvoeren van de Payne-techniek en het gebruiken van de force scale, werd het gehele OMFT-protocol doorlopen en geoefend. Het wekelijks oefenen zoals OMFT-logopedisten in Nederland doen, was nieuw terrein voor deze groep cursisten; zij zien hun cliënten normaal gesproken minder frequent.

 

Geen logopedisten

Vanwege de samenstelling van de groep, werd er tijdens deze cursus geen specifieke aandacht besteed aan articulatorische problemen van de cliënt. Dit is het terrein van de logopedist. Dat geen enkele logopedist uit Denemarken zich ingeschreven had voor deze cursus verbaasde ons. Blijkbaar is er in Denemarken nog onvoldoende aandacht voor myofunctionele problemen binnen het vakgebied en op de logopedie-opleiding. Wij hopen daar de komende periode verandering in te brengen door het publiceren van enkele artikelen in Deense vakbladen.

 

Groot enthousiasme

De deelnemers aan de cursus popelen om met de OMFT aan de slag te gaan in hun eigen praktijksituatie, gaven zij na afloop aan. Enkele reacties van de deelnemers waren:

  • ‘Een heleboel antwoorden gekregen: alles valt nu op zijn plaats’.
  • ‘Ik had hoge verwachtingen en die zijn volledig waargemaakt.
  • ‘Zeer goede balans tussen theorie en praktijk’.
  • ‘Was al op zoek gegaan naar allerlei filmpjes op Youtube, omdat ik antwoorden zocht voor bepaalde problemen. In deze cursus wordt alles goed uitgelegd en gedemonstreerd. Ook de oorzaak van allerlei problemen is mij nu duidelijk geworden’.
  • ‘Heb nu een heleboel nieuwe kennis en oefeningen’.
  • ‘Gestructureerd en erg professioneel. Perfect!’

 

Opnieuw cursus in 2019

Ook gezien de enthousiaste reacties kijken we terug op drie zeer geslaagde cursusdagen in Odense. De cursus werd georganiseerd in samenspraak met Lebahn Events, die ook de aanmeldingen gaat verzorgen voor dezelfde cursus in augustus 2019. Want vanwege het succes is er meteen weer een driedaagse Engelstalige cursus vastgelegd op maandag 26, dinsdag 27 en woensdag 28 augustus 2019. Opnieuw in Odense. Aanmelden kan via de website van Lehban Events of via info@lebahn.dk.

 

OMFT op de kaart zetten

Al eerder werden door OMFT.info enkele Engelstalige cursussen en lezingen gegeven in het buitenland. Maar met de driedaagse cursus die nu is ontwikkeld, is er een gedegen fundament voor het aanreiken van theorie en praktijkoefeningen overal ter wereld. “Dat is geen doel op zich”, zegt Liset Maas-Houtekamer van OMFT.info. “Maar waar we de gelegenheid krijgen om oro-myofunctionele therapie in een land op de kaart te zetten, zullen we dat zeker niet nalaten. Waar het kennisniveau over de therapie wordt vergroot bij met name orthodontisten, tandartsen, logopedisten, oro-faciaal therapeuten en osteopaten, verbetert de multidisciplinaire samenwerking en daarmee de resultaten die voor cliënten kunnen worden geboekt”.

omft-denmark-4-lowres
omft-denmark-2-lowres
omft-denmark-3-lowres
omft-denmark-5-lowres
omft-denmark-1-lowres
omft-denmark-7
Contact

Heeft u een vraag naar aanleiding van deze website of wilt u meer informatie over onze cursussen, de webshop of OMFT? Neem contact met ons op.

0