De Verdiepingscursus B (OMFT-3) is uniek voor Nederland en België. Eenmaal per jaar geeft deze cursus extra verdieping aan logopedisten die intensief met OMFT bezig zijn en zowel de basiscursus (OMFT-1) als de eerste verdiepingscursus (OMFT-2) hebben doorlopen. Op 21 en 22 juni 2019 kwam een groep van 12 logopedisten bij elkaar in Soest, op zoek naar verdieping van hun kennis en kunde.

“Voor ons als cursusleiders is het erg leuk om te ervaren hoeveel OMFT-kennis er onder de collega’s is. Een uitdaging voor ons om te blijven ontwikkelen. De positieve feedback op deze cursus laat zien dat wij hieraan hebben voldaan”, zegt Liset Maas-Houtekamer van OMFT.info.

 

Zelfs boven verwachting

De deelnemers gaven de cursus een 9 als gemiddeld rapportcijfer. Eén van de cursisten schreef in de evaluatie na afloop: “Jullie blijven jezelf verdiepen. En dat brengen jullie weer op ons over. Super!”. Enkele andere reacties waren: “Zelfs meer verdieping dan verwacht!”, “Heel veel nieuwe informatie gekregen”, “Deze cursus was zelfs boven verwachting!”. Het geeft aan dat de tweede verdiepingscursus in een behoefte voorziet; OMFT-logopedisten willen zich blijven ontwikkelen en verbeteren en de cursus OMFT-3 geeft daar de ingrediënten voor. Na twee intensieve cursusdagen gingen de cursisten met veel nieuwe informatie naar huis. Zoals informatie over houding, uitgroei van het oro-faciaal gebied, CMD-problematiek en de beperkingen die een te kort tongbandje of lipbandje met zich mee kan brengen.

 

Diverse practica

Ook tijdens de OMFT-3 cursus is er tijd voor practica. Zo werd er geoefend met het goed aanbrengen van lippenpleisters en kinesio-tape, het opmeten van de upper- en lower indictor line (bepalend of er sprake is van een afwijkende groei van de boven- en of onderkaak) en het indiceren van beperkende tong-  of lipbandjes. Tijdens de cursusdagen hebben alle cursisten een eigen casus besproken. Erg leerzaam en prettig, omdat ook de andere cursisten hierover vragen konden stellen, waarbij iedereen meedacht over mogelijke oorzaken, oplossingen en suggesties voor verdere behandeling. Mede hierdoor ontstond er een prettige open collegiale sfeer tijdens de cursus.

 

Kwaliteitsregister OMFT

Een aantal collega’s gaat nu voor de volgende stap: het toetreden tot het Kwaliteitsregister OMFT. Maas-Houtekamer: “Hier zijn wij als cursusleiders blij mee, omdat daarmee het aantal bewezen gespecialiseerde OMFT-behandelaars toeneemt en de kwaliteit van OMFT wordt versterkt”.

tweede-verdiepingscursus-omft-omft.info-lowres
omft-cursus-tweede-verdiepingscursus-lowres
Contact

Heeft u een vraag naar aanleiding van deze website of wilt u meer informatie over onze cursussen, de webshop of OMFT? Neem contact met ons op.

0