Dr. Lawrence A. Kotlow, bekend om zijn beoordelingscriteria voor beperkende tong- en lipbandjes, kwam eind mei naar Kopenhagen. Liset Maas-Houtekamer en Berry Verlinden van OMFT.info woonden zijn lezing bij. Een waardevolle dag, waarmee zij gesterkt werden in het verhaal dat zij tijdens hun OMFT-cursussen in Nederland en België vertellen.

Kotlow is pediatrisch tandarts, afkomstig uit Albany (New York). In Kopenhagen verzorgde hij een dagvullende lezing getiteld ‘SOS 4 Tots’. In zijn lezing nam hij het internationale gezelschap mee naar zijn dagelijkse praktijk. Een praktijk waarin hij veel pasgeboren baby’s met te korte lipbandjes en/of een te kort tongbandje behandelt.

 

Problemen bij de borstvoeding

Voordat hij overgaat tot behandeling, vindt er een intake plaats met beide ouders. De baby is hierbij aanwezig. Tijdens dit gesprek wil hij duidelijk krijgen wat er aan de hand is en wat de gevolgen zijn voor alle leden van het gezin. Borstvoeding geven zou een feest moeten zijn, maar jammer genoeg kan dit wreed verstoord worden door een voeding die niet goed verloopt vanwege een te kort tongbandje en/of te korte lipbandjes. Borstvoeding kan bij de moeder dan onder andere pijnlijke borsten tot gevolg hebben, door het vastklemmen van de tepel in plaats van het vastzuigen. Ook bij de zuigeling zelf kunnen er problemen ontstaan. De borstvoeding kan leiden tot blaren op de lip, op reflux-lijkende klachten, of een afname van het lichaamsgewicht (omdat de baby te weinig voeding binnenkrijgt).

 

Problemen op latere leeftijd

Niet alleen zuigelingen kunnen klachten ondervinden. De skeletale ontwikkeling van opgroeiende kinderen kan ook worden verstoord door een te strakke tongband en/of te korte lipbandjes. Dit kan leiden tot houdingsproblemen, afwijkende mondgewoonten, foutief slikken, dentale ontwikkelingsstoornissen, slaapapneu en uitspraakproblemen (addentaal of interdentaal spreken). Om die reden is tijdig ingrijpen van groot belang. Gezien de ontwikkeling van het kind en zijn of haar toekomstige gezondheid, is het van belang het euvel binnen de eerste drie levensmaanden te corrigeren. De problemen ten aanzien van het drinken uit een fles zijn doorgaans minder, maar ook dan kan een kind moeite hebben met drinken en zal er ingegrepen moeten worden om problemen op latere leeftijd te voorkomen.

 

Tongbandjes en lipbandjes corrigeren

Een frenulectomie door middel van laseren of elektrochirurgie is relatief eenvoudig. Wordt deze ingreep goed uitgevoerd en wordt er op de juiste manier nabehandeld, dan is de gezondheidswinst groot. Dr. Lawrence A. Kotlow maakt in zijn praktijk gebruik van een CO2-laser. Met deze laser kan hij lip- en tongbandjes mooi corrigeren. Nabehandeling met stretchen (2 tot 4 weken na de ingreep) is van groot belang. Dit om relaps te voorkomen.

Tijdens de lezing werden filmpjes getoond hoe het onderzoek, de behandeling en nabehandeling binnen de praktijk van dr. Lawrence Kotlow plaatsvindt. Hij besteed veel aandacht aan het geven van uitleg aan de ouders en aan de instructies voor de periode na het laseren.

Kotlow is al jaren aan het ‘strijden’ om het effect van het laseren op het verdere verloop van de (borst)voeding en de ontwikkeling van het kind onder de aandacht te brengen. Helaas stuit hij, net als veel andere op de lezing aanwezige behandelaars, tegen onvoldoende begrip en medewerking van (andere) specialisten. Alle aanwezigen tijdens de lezing kregen zijn boek mee: ‘SOS For Tots’ (Tethred Oral Tissues – Tonge-Ties & Lip-Ties). Het boek voor Liset Maas-Houtekamer werd veelzeggend gesigneerd met: ‘Dear Liset, thank you for your support!’.

omft-kotlow-maas-houtekamer-en-verlinden-omft.info_
Contact

Heeft u een vraag naar aanleiding van deze website of wilt u meer informatie over onze cursussen, de webshop of OMFT? Neem contact met ons op.

0