Eén van de lezingen tijdens het NVLF Congres stond in het teken van oro-myofunctionele therapie (OMFT). In twee sessies luisterden in totaal een 120-tal logopedisten naar het verhaal van Miranda Kusters en Liset Maas-Houtekamer met als titel: ‘OMFT, daar moet je iets mee!’. Een belangrijk verhaal…

Het congres op 5 november 2019 werd op vrolijke wijze geopend door dagvoorzitter en cabaretière Nina de la Croix. In het plenaire deel nam Michel Dutrée, voorzitter van de NVLF, alle aanwezigen mee in de toekomst van het vak van logopedist en mogelijkheden van technische snufjes die in de toekomst van meerwaarde kunnen zijn. Na dit plenaire deel werden er workshops en lezingen gegeven. Waaronder dus die van Miranda Kusters van OMFT-praktijk ‘Tussen Neus en Lippen’ en Liset Maas-Houtekamer van OMFT.info.

nvlf-congres-liset-maas-miranda-kusters-omft
Shut your mouth

De lezing startte met de kreet: ‘Shut your mouth and save your life!’. De titel van een boek dat werd geschreven in 1870 door George Catlin, een Amerikaanse schilder. Catlin was gefascineerd door de Native Americans (Indianen) en bezocht 150 verschillende stammen, waarvan hij veel portretten maakte. Het viel hem op dat de houding van de Indianen en de gezichtsstructuren heel erg verschilden van de mensen met een Europese achtergrond en hij was verrast door hun prachtige tanden. Hij zag dat deze Indianen buiten sliepen en dat ze hun lippen bijna de hele tijd gesloten hielden. Na het borstvoeden sloten de moeders de lippen van hun baby’s. Catlin zag verder dat deze Indianen veel gezonder waren dan de nieuwkomers op het continent. Bovendien kwam het bij hen bijna niet voor een kind voor het tiende levensjaar stierf, terwijl van de Europese kinderen een kwart het vijfde levensjaar niet haalde. Catlin was zelf een mondademer en leerde zichzelf door zijn neus te ademen. Hij voelde zich veel beter en schreef het boek om iedereen er van te overtuigen dat lipsluiting enorm belangrijk is voor de gezondheid.

 

Neusademen cruciaal

Dat open mondgedrag en mondademen invloed heeft op je hele gezondheid is dus niets nieuws. Toch zijn weinig mensen zich hier bewust van en is het onbegrijpelijk dat er niet meer aandacht is voor de gevolgen van mondademen en open mondgedrag. Als logopedisten kunnen we hier iets aan doen, stelden Kusters en Maas. Neusademen is van cruciaal belang!

 

Spieren trainen

Tijdens de lezing werd ook nadruk gelegd op het van jongs af aan trainen van de oro-faciale spieren. Wanneer een baby borstvoeding krijgt, is die de oro-faciale spieren al volop aan het oefenen. Ook het kauwen op stevig voedsel stimuleer de ontwikkeling van de spieren. Voorkom dus te lang zuigen op spenen, duimen en vingers. Voorkom ook het nagelbijten. Leer kinderen tijdig drinken uit een gewone beker en vermijd tuitbekers waarbij de tong onder de tuit gelegd wordt. Wanneer er een goede oro-faciale spierbalans ontstaat, zijn de lippen gesloten en is de neusademhaling een feit. Een kind krijgt dan de kans om uit te groeien tot een gezonde volwassene.
De centrale boodschap was dus: voorkom mondademen en alle gevolgen van dien, zoals:

  • een lage tongligging in rust;
  • een afwijkende uitspraak;
  • oorontstekingen;
  • cariës;
  • een afwijkende groei van de kaak;
  • kaakgewrichtsklachten;
  • een afwijkende stand van tanden en kiezen;
  • een afwijkende ontwikkeling van het gezicht;
  • een onderontwikkelde upper-airway;
  • een afwijkende ademhaling;
  • een afwijkende houding.

Zoals Catlin destijds al signaleerde en zoals dr. German Ramirez een paar dagen eerder op Het OMFT-symposium al uitvoerig beargumenteerde met onderzoeken van de Nobelprijswinnaars 2019 voor Fysiologie/Geneeskunde: de negatieve effecten van mondademen gaan zelfs nog veel verder. Het leidt tot algehele gezondheidsproblemen met een verhoogde kans op hartproblemen en zelfs kanker.

‘OMFT, daar moet je iets mee!’ was dus een treffende titel van de lezing. Bij het voorkomen of herstellen van een disbalans in het oro-faciaal gebied, is OMFT cruciaal. Het belang van oro-myofunctionele therapie werd voor de aanwezigen onmiskenbaar duidelijk.

Contact

Heeft u een vraag naar aanleiding van deze website of wilt u meer informatie over onze cursussen, de webshop of OMFT? Neem contact met ons op.

0