Wat is het beste moment om een verdiepingscursus te volgen? Een logopedist heeft nog te weinig ervaring als de verdieping meteen achter de basiscursus wordt geplakt. Maar als de basiscursus al jaren geleden is gevolgd, kan de kennis wat zijn weggezakt en worden oefeningen misschien niet helemaal meer uitgevoerd zoals ze in het protocol staan.

 

“Afhankelijk van hoeveel de logopedist met de therapie aan de slag gaat, adviseren wij om de verdiepingscursus een half jaar tot een jaar na de basiscursus te volgen. Kennis en praktijk zijn dan vers en de vervolgcursus geeft hier verdere richting en verdieping aan”, zegt Liset Maas-Houtekamer van OMFT.info. Is de basiscursus langer geleden, dan is de verdiepingscursus áltijd een waardevolle aanvulling. Maas-Houtekamer: “Het geeft de bevestiging of je op de goede weg bezig bent, houd jouw behandelpatronen tegen het licht en laat je kennismaken met nieuwe kennis en vaardigheden. Het vakgebied blijft zich namelijk ontwikkelen en dat geldt dus ook voor onze verdiepingscursussen OMFT”. Om die reden kan het soms ook verstandig zijn om juist de basiscursus nog eens een keer te doorlopen. Zeker als er na het volgen van de basiscursus slechts af en toe met OMFT-cliënten is gewerkt. Deelnemers die voor een tweede keer meedoen met de basiscursus, blijken veel ‘aha-momenten’ te hebben en geven aan dat de stof dan nog beter landt.

 

Nieuwe methoden en mogelijkheden

Tijdens de OMFT-2 Verdiepingscursus A in november merkten enkele ervaren logopedisten dat zij niet altijd meer helemaal volgens het OMFT-protocol handelden én dat er nieuwe inzichten, meetmethoden en behandelmogelijkheden zijn. Het practicum lippenpleisters bijvoorbeeld, waarbij het aanbrengen van lippenpleisters op of rondom de mond ervoor zorgt dat open mondgedrag wordt tegengegaan. Ook de invloed van een te kort tongriempje op de houding en het uitgroeien van het oro-faciaal skelet, komt in de cursus nu nadrukkelijk aan bod. Logopedisten die jaren geleden de basiscursus hebben gevolgd, hebben hiermee nog geen kennis gemaakt. Dus ook niet met het diagnosticeren van een te kort tongriempje met behulp van de Kotlow-meetlatjes en de groove director en het masseren van de tongriem na een ingreep met het liper device.

 

Fotografie met nieuwste iPhone

Niet alleen de cursisten leren op deze manier bij. Ook de cursusleiders Berry Verlinden en Liset Maas-Houtekamer komen tijdens de verdiepingscursus soms tot voortschrijdende inzichten. Zoals tijdens het practicum fotografie, waar één van de cursisten liet zien dat een spiegelreflexcamera straks niet meer per se nodig is om kwalitatief goede foto’s te maken van mond en gebit. Zij had de beschikking over de allernieuwste iPhone XS, waarvan de camera kan wedijveren met de mogelijkheden en kwaliteit van een spiegelreflexcamera. Maas-Houtekamer: “In ons fotopracticum zullen we er dus rekening mee moeten houden dat er goede alternatieven komen voor de klassieke manier van fotograferen, die met de huidige generatie smartphone-camera’s tot nu toe nog niet te evenaren was”.

 

omft-verdieping-omft.info-small
omft.info-foto-nemen-tijdens-cursus-omft-small
Reacties van  deelnemers

De OMFT-2 Verdiepingscursus A vond plaats in Vlijmen, vlakbij ’s-Hertogenbosch. De deelnemers gaven de cursus een 8,6 als rapportcijfer. Enkele reacties van de cursisten waren:

‘Ik wilde heel graag uitbreiding en opfrissing van mijn kennis. Dat is zeker gelukt!’.
‘Alles zeer relevant en goed bruikbaar in de praktijk’.
‘Ik heb nieuwe info om mee aan de slag te gaan’.
‘Het was de verdieping waar ik op gehoopt had!’.
‘Veel verdiepende informatie, met een fijne herhaling van de basis’.
‘Heb nu betere informatie om tot een goede diagnose te komen’.
‘Ga hierdoor meer grip op de behandeling krijgen’.
‘Zeer goede prijs/kwaliteit-verhouding, zeker door de waardebon van 100 euro’.
‘Ik vond de sfeer erg prettig!’.

Contact

Heeft u een vraag naar aanleiding van deze website of wilt u meer informatie over onze cursussen, de webshop of OMFT? Neem contact met ons op.

0