De ‘OMFT-2 Verdiepingscursus A’ diept diverse onderdelen van oro-myofunctionele therapie uit, waaronder het maken intra- en extra-orale foto’s en het doen van metingen met de force scale en de myoscanner. Een nieuw onderdeel is het practicum ‘lippenpleisters plakken’. Dit practicum werd voor het eerst gegeven tijdens de verdiepingscursus in Zwolle, op vrijdag 13 en zaterdag 14 april 2018.

Neusademen of mondademen

Het verkrijgen van een goede neusademhaling is van groot belang voor de gezondheid van de mens. Mondademhaling veroorzaakt namelijk verschillende pathologische problemen. Denk maar aan:

• cariës (binnendringende bacteriën en een verminderde speekselvorming; dus een verminderd bacteriedodend effect);

• regelmatig terugkerende neus-, keel- en oorinfecties (door een uitblijvende neusademhaling wordt de ingeademde lucht niet verwarmd, bevochtig en gereinigd en is er geen prikkeling en beweging in de neusslijmhuid met als gevolg een verhoogde kliervorming en hierdoor een verminderde doorgang van de neus);

• orthodontische afwijkingen (door het ontbreken van de lipspanning);

• een afwijkende hoofd- en lichaamshouding (door een onderontwikkelde lipspanning en daardoor een openmond-houding).

Het inzetten van lippenpleisters is een goed hulpmiddel voor het verkrijgen van een goede mondsluiting en neusademhaling. Binnen de myofunctionele therapie worden lippenpleisters frequent toegepast; met goed resultaat.

Drie verschillende manieren van ‘afplakken’ werden in de cursus besproken en geoefend:
• de Fixomull stretch;
• de Leukopor;
• de kinesiotaping van de orbicularis oris middels Cure-tape.

Praktijkvragen

De ‘OMFT-2 Verdiepingscursus A’ is voor logopedisten een goede gelegenheid om een aantal vragen die uit de praktijk naar voren komen, eens voor te leggen aan elkaar en aan de cursusleiders. Ook tijdens de cursus in Zwolle werden er oplossingen en suggesties uitgewisseld over de oefeningen uit het behandelprotocol OMFT. Deze werden plenair teruggekoppeld zodat iedereen er zijn of haar voordeel mee kan doen.

Reacties van deelnemers

Naast de bovenstaande zaken, is er nog een groot aantal andere onderwerpen aan bod gekomen tijdens deze tweedaagse verdiepingscursus. De deelnemers gaven de cursus een 8,5 als gemiddeld eindcijfer. Hieronder enkele reacties van de cursisten:

‘Volledig en heel aanvullend!’
‘Veel geleerd en veel basisvaardigheden weer goed onder de knie gekregen.’
‘Ben weer enthousiast en ga meer puntjes op de i zetten, zowel qua onderzoek als behandeling.’
‘Herhaling was voor mij zeer nuttig en verdieping was noodzakelijk.’
‘We hebben veel kunnen oefenen. Dat is heel fijn.’
‘De practica waren een zeer waardevolle aanvulling: met name het fotograferen.’
‘Ik ben nu meer bekend met de vaktermen die gebruikt kunnen worden in een gesprek (of een verslag) met een kno-arts of tandarts.’
‘Hele fijne casuïstiek! Veel enthousiasme en kennis.’
‘Heel veel bijgeleerd.’

omft.info-verdiepingscursus-a-zwolle-
omft.info-verdiepingscursus-a-zwolle-omft-2-
omft.info-omft-2-verdiepingscursus-a-zwolle
omft-2-verdiepingscursus-a-in-zwolle
Contact

Heeft u een vraag naar aanleiding van deze website of wilt u meer informatie over onze cursussen, de webshop of OMFT? Neem contact met ons op.

0