Een Australisch product dat via OMFT.info nu ook voor Nederland en België leverbaar is: myospots. Ze worden gebruikt om een juiste tongplaatsing aan te leren, zodat er neusademhaling plaatsvindt en kaken en gebit gezond kunnen ontwikkelen. Het zijn kleine ronde kussentjes, gemaakt van biologisch afbreekbare natuurlijke polymeren, die veilig zijn voor gebruik in de mond. Door hun sterke kleefkracht hechten ze gemakkelijk aan het gehemelte. Een myospot met een smaakje bovenin de mond, lokt uit dat de tongpunt naar boven wordt gebracht om het aan te raken totdat het is opgelost. Daarmee is het een gerichte oefening voor een juiste tongplaatsing, die een juiste ademhaling tot gevolg heeft: door de neus in plaats van door de mond.

Per cliënt kan bepaald worden hoe vaak en hoe lang myospots ingezet moeten worden om bewust te worden van de correcte tongpuntpositie en het aanleren van de juiste tongplaatsing. Meestal wordt één keer per dag geoefend met een myospot, die dan ongeveer één uur meegaat. De video hiernaast laat zien hoe ze gebruikt worden. In de webshop van OMFT.info zijn de myospots leverbaar, in de smaken aardbeien, blauwe bes en banaan.

 

Open beet voorkomen

Het grote belang van een juiste tongplaatsing en neusademen wordt toegelicht in deze video van OMFT-expert dr. German Ramirez uit Canada. Tijdens het neusademen kan de tong op de juiste plaats tegen het gehemelte blijven liggen, wat een normale groei en ontwikkeling van de bovenkaak stimuleert. Bij het door de mond ademen gaat de tong naar beneden en naar voren. Ook neemt de druk van de wangen toe. Mondademen leidt op deze manier uiteindelijk tot een smal en hoog gehemelte. De bovenste tandboog krijgt een V-vorm in plaats van de normale U-vorm, waardoor de tanden geen ruimte krijgen om netjes op een rij te komen. Er ontstaat ook een verkeerde slik, waarbij de tong tijdens het slikken tegen de voortanden drukt en die tanden naar voren komen te staan. Dat leidt tot een open beet.

 

Snurken en slaapapneu

Neusademen is ook gezonder dan ademhalen door de mond, omdat het de ingeademde lucht filtert en bevochtigd en de zuurstofopname hoger is. Wie tijdens het slapen niet door de neus ademt maar door de mond, zal in veel gevallen gaan snurken. Aangezien de tong dan laag ligt, kan die terugvallen en de luchtwegen gedeeltelijk of volledig blokkeren, wat slaapapneu tot gevolg heeft.

 

Re-mind

De myospots zijn een effectief hulpmiddel om de juiste tongpositie aan te leren, met neusademen tot gevolg. Om die juiste tongpositie (verder) te automatiseren gedurende de hele dag en neusademen tot een vaste gewoonte te maken, is de Re-mind een bruikbaar instrument.

 

De myospots en de Re-mind zijn te bestellen in de webshop van OMFT.info.

Contact

Heeft u een vraag naar aanleiding van deze website of wilt u meer informatie over onze cursussen, de webshop of OMFT? Neem contact met ons op.

0