De Amerikaanse kinderarts Lawrence Kotlow komt naar Europa. Op 28 mei 2019 geeft hij een lezing tijdens het symposium ‘SOS 4 Tots’ in Denemarken. Kotlow is bekend geworden met zijn richtlijnen voor het vaststellen van te korte lipbandjes en tongriempjes. Die lengte is bepalend voor het verkrijgen van een goede tongpositie in rust en het goed afwikkelen van de tong tijdens het slikken.

 

Een te lage rustpositie van de tong is bepalend voor de vorm die de bovenkaak krijgt en daarmee het gehele gelaat. Het zal in veel gevallen leiden tot een smal palatum. Een lage tongligging wordt vaak veroorzaakt door een te kort of te stug tongriempje (frenulum). Soms kan de mondbodem waaraan het tongriempje vastzit iets opgerekt worden, maar meestal zal het tongriempje gecorrigeerd moeten worden door knippen, laseren of klieven. Lawrence Kotlow heeft lengtematen voor het tongriempje vastgesteld waarmee bepaald kan worden of ingrijpen nodig is. Deze richtlijnen staan bekend als de Kotlow-classificatie. Op basis van deze richtlijnen, heeft OMFT.info Kotlow-maatlatjes ontwikkeld. Daarmee is snel en goed vast te stellen wanneer correctie van het tongriempje nodig is.

 

Kotlow spreekt op het Engelstalige symposium in mei, dat de ondertitel draagt: ‘Understanding the assesment, diagnosis, treatment and aftercare of Tethered Oral Tissues (TOTS)’. Het symposium is relevant voor OMFT-therapeuten, tandartsen, orthodontisten en oro-faciaal therapeuten. Ook Liset Maas-Houtekamer en Berry Verlinden van OMFT.info wonen het symposium op 28 mei bij.

 

Het symposium wordt georganiseerd door Ulla Lebahn, die ook de cursussen van OMFT.info in Denemarken verzorgt. De eerstvolgende Engelstalige basiscursus van OMFT.info vindt plaats op 26, 27 en 28 augustus 2019 in het Deense Billund.
Inschrijven voor ‘SOS 4 Tots’ kan via de website van Ulla Lebahn.

omft.info-opmeten-tongriempje-kotlow-maatlat
omft-kotlow-maatlatjes
Contact

Heeft u een vraag naar aanleiding van deze website of wilt u meer informatie over onze cursussen, de webshop of OMFT? Neem contact met ons op.

0