Geraffineerde suikers verminderen de kracht van de (mond)spieren aanzienlijk. Zulke suikers hebben dus een negatieve invloed op het doen van de OMFT-oefeningen. Daarom is het belangrijk dat (ouders van) cliënten erop gewezen worden geen suikers te gebruiken voor een OMFT-behandeling.

Tijdens de OMFT-1 Basiscursus komen de effecten van suiker op de spieren nadrukkelijk naar voren. Onder meer aan de hand van een praktijkvoorbeeld. Voor de meeste cursisten is het een eye opener om te zien hoeveel effect suiker kan hebben op spieren en daarmee op de kracht die met deze spieren uitgeoefend kan worden. Die spiercontractie neemt aantoonbaar af.

Er zijn twee soorten suikers:

Female lips sprinkled with sugar

• Natuurlijke (ongeraffineerde) langzame suikers
Deze natuurlijke suikers komen voor in gezonde producten, zoals groente, fruit, volkorenpasta, havermout en volkorenbrood. Ongeraffineerde suikers worden langzaam opgenomen door het lichaam. Het duurt langer voordat ze verteerd zijn, waardoor er geen schommelingen in de bloedsuikerspiegel ontstaat en je langer verzadigd bent.

• Geraffineerde, snelle suikers
Deze suikers, vaak afkomstig uit suikerbieten en rietstengels, worden in fabrieken geraffineerd. Tijdens dit proces wordt de suiker wit en gelijk van structuur. De suiker is dan zo bewerkt dat het lichaam het niet meer ziet als voeding. Het is een calorierijke zoetstof geworden zonder enige voedingswaarde. Het lichaam kan de suikers niet verwerken en ook niet afbreken. Geraffineerde suikers zijn verwerkt in een haast oneindige lijst voedingsmiddelen. Van frisdrank en snoep is het algemeen bekend dat er veel geraffineerde suikers in zijn verwerkt, maar het zit ook in minder voor de hand liggende producten zoals ketchup, knakworstjes, chips en soep uit blik.

Het is voornamelijk die laatste categorie, de geraffineerde suikers, die voor problemen zorgt.

Voedingsstoffen onttrekken

Geraffineerde suikers bevatten geen vezels, mineralen, eiwitten, vetten en enzymen. Het is een ‘lege’ vorm van energie. Deze suikers worden snel verteerd en komen in de bloedstroom terecht die ons datgene geeft wat algemeen bekend staat als een ‘hoog suikergehalte’. De pH van ons bloed verandert als dit gebeurt, waardoor het zuur wordt. Ons lichaam houdt er niet van zuur te zijn, dus gebruiken we mineralen zoals calcium en magnesium om ons bloed te bufferen. Tijden dit proces wordt calcium uit onze botten en magnesium uit onze botten en spieren onttrokken. Dit is niet goed, omdat calcium een cruciaal mineraal is voor botsterkte en magnesium een essentieel mineraal is voor veel van onze metabolische processen, waaronder spiercontractie.
B-vitaminen zijn een andere groep voedingsstoffen die worden gebruikt om geraffineerde suiker te metaboliseren. B-vitamines zijn essentieel voor de energieproductie in de cellen en ze ondersteunen een goede werking van het zenuwstelsel.
Eten we snelle suikers, dan verbruikt ons lichaam dus waardevolle voedingsstoffen. Voedingsstoffen die voor het lichaam essentieel zijn om op zijn best te functioneren.

OMFT en suikers

Tijdens de OMFT-1 Basiscursus wordt besproken en getoond wat het effect op de OMFT-behandeling is als een cliënt binnen 30 minuten voor de behandeling nog frisdrank heeft gedronken of heeft gesnoept. De spiercontractie is dan significant slechter. Voor een effectieve behandeling is het dus van belang dat de (ouders van) cliënten zich hier bewust van zijn en hier rekening mee houden. Het eten van een appel of ander fruit voor het oefenen kan dus geen kwaad; daarin zitten de ongeraffineerde suikers die langzaam en natuurlijk hun werk doen.

Contact

Heeft u een vraag naar aanleiding van deze website of wilt u meer informatie over onze cursussen, de webshop of OMFT? Neem contact met ons op.

0