Wie de OMFT-1 Basiscursus heeft gevolgd en daarna actief aan de slag gaat met oro-myofunctionele therapie, kan zich verder verdiepen met de OMFT-2 Verdiepingscursus A. Toch kan het zinvol zijn om na verloop van tijd dan niet de verdiepingscursus te gaan doen, maar nog een keer aan te sluiten bij de basiscursus.

“Wanneer je voor het eerst de OMFT-cursus volgt, krijg je heel veel theoretische en praktische informatie”, zegt cursusleider Liset Maas-Houtekamer. “Als je daar dan niet meteen veel mee aan de slag gaat in de praktijk, kunnen zaken na verloop van tijd weer wat wegzakken. Het kan na een paar jaar dan zinvol zijn om de basiscursus opnieuw te doen. Een tweede keer hoor je toch weer nieuwe dingen en je kunt je inmiddels verkregen kennis dan toetsen. Ook de cursus zelf blijft in ontwikkeling, dus er komen steeds weer nieuwe inzichten en oefenonderdelen bij.”
De basiscursus herhalen kan dus waardevol zijn. Dat bleek ook tijdens de cursus te Harderwijk op vrijdag 31 januari en zaterdag 1 februari 2020, waar een logopedist aansloot die al eerder aan de basiscursus had meegedaan.

 

Vertrouwen

Ook tijdens de basiscursus zelf is er al ruimte ingebouwd voor herhaling. Zo waren er collega’s die nog eens extra wilde oefenen met de Payne-techniek en de force scale. Zulke praktijkelementen maken een belangrijk deel uit van de cursus. Liset Maas-Houtekamer: “Zo besteden we bijvoorbeeld aandacht aan het beoordelen of een Myobrace goed in de mond past. In eerste instantie lijkt dit een lastig klusje, maar na enkele malen voordoen, blijkt dit goed uitvoerbaar. Door zelf te oefenen gaan de cursisten met vertrouwen naar huis om meteen de volgende werkdag ermee aan de slag in de praktijk”.

 

Incompany

De cursus in Harderwijk was een zogenoemde incompany-cursus. Dat is een cursus op aanvraag, bijvoorbeeld voor medewerkers van een grote logopediepraktijk. Deze OMFT-1 Basiscursus werd gevolgd door een leuke groep jonge collega’s, die moe maar voldaan naar huis gingen. Enkele reacties van hen waren na afloop:

‘Toepasbaar, interessant, boeiend!’.
‘Goed dat je na de theorie meteen zelf oefent. Ook fijn dat er veel herhaald wordt met verschillende casussen. Het dringt dan pas echt goed tot je door’.
‘Ik weet nu hoe OMFT in zijn werk gaat en hoe alle oefeningen uitgevoerd moeten worden’.
‘Ik heb veel nieuwe dingen geleerd!’.
‘De cursus heeft absoluut aan mijn verwachtingen voldaan’.
‘De afwisseling tussen het theoretische en praktische was heel goed’.

omft.info-incompany-basiscursus-februari
omft.info-basiscursus-incompany-certificaat
Contact

Heeft u een vraag naar aanleiding van deze website of wilt u meer informatie over onze cursussen, de webshop of OMFT? Neem contact met ons op.

0